Uus volikogu koguneb tuleval neljapäeval

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas läks valimistel Tartu linnavolikogu liikmetel.
Kuidas läks valimistel Tartu linnavolikogu liikmetel. Illustratsioon: Graafika: TPM

Tartu uus volikogu koguneb esimest korda tõenäoliselt tuleval nädalal, et valida esimees ja aseesimees ning kuulata ära senise linnavalitsuse lahkumispalve.

Sellise päevakorra näeb ette kohaliku omavalitsuse korralduse seadus. See ütleb, et esimehe valimiseni juhatab istungit valimiskomisjoni esimees.

Tartu valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder ütles, et kava järgi on Tartu valimiskomisjoni otsus valimistulemuste kohta plaanis avalikustada tuleval esmaspäeval ja seaduse järgi päev pärast seda loetakse valimistulemus väljakuulutatuks.

Seega hakkavad tuleva nädala teisipäevast tiksuma need seitse päeva, mille jooksul volikogu peab esimest korda kogunema. Et Tartu volikogu istungeid peetakse tavakohaselt neljapäeviti, peaks esimene istung jääma 31. oktoobrile.

Mölder selgitas, et valimistulemuste väljakuulutamisega ei ole mingit põhjust venitada, kui keegi ei ole kaebusi esitanud. Eile pidas ta kaebuste esitamist vähetõenäoliseks.

Kaheksa asendusliiget

Juba esimesele istungile koguneva volikogu koosseis erineb valitud volikogu koosseisust, sest parlamendi ega valitsuse liikmed ei või kohaliku volikogu liikmeks olla. Tartu volikogusse on valitud riigikogu liikmed Ene Ergma, Peeter Laurson, Kajar Lember, Aadu Must, Heljo Pikhof, Aivar Riisalu ja Margus Tsahkna ning haridusminister Jaak Aaviksoo.

Mölder selgitas, et nende volitused peatuvad automaatselt ja nad ei pea ise selleks midagi tegema. Küll kavatseb Mölder nende kavatsuste kohta neilt üle küsida, sest võimalik on ka riigikogust ära tulla.

Seega pääseb juba esimese istungi ajaks volikokku tõenäoliselt kaheksa asendusliiget.

Sotside linnapeakandidaadina esitatud Pikhof ütles, et tema Tartu volikokku ei tule, kuid jätkab tööd volikogu rahanduskomisjonis, nagu seni. Tema erakonnakaaslane Kajar Lember lausus aga, et ta on valmis tulema Tartusse abilinnapeaks ja osalema volikogu komisjoni töös, aga volikogu lihtliikmeks saamise nimel ta riigikogust ei lahku.

Seega, kui koalitsiooni moodustavad ikkagi Reformierakond ja IRL, pääsevad volikokku sotsidest asendusliikmetena Piret Uluots ja Roman Mugur.

Keskerakonna Tartu piirkonna esimees Aadu Must tõdes eile, et nemad jäävad Tartus ilmselt konstruktiivsesse opositsiooni, mis tähendab, et Must ja Keskerakonna linnapeakandidaat Aivar Riisalu jätkavad tööd riigikogus.

«Aivar Riisalu õnnitles omalt poolt juba tantsuõpetajat Jelena Frunzet, kes on esimene varu,» rääkis Must. «Riisalu ütles, et ta ei ole küll puksiirlatikas, aga tema tahab tulla linnapeaks, ja kui linnapeaks ei saa, siis keegi ei looda, et tuleks riigikogu liikmest Tartu linnavolikogu lihtliikmeks.»

«Mina ise ei ole veel kedagi õnnitlenud,» ütles Must, kelle asendusliikmeks tõuseb Nadež-da Aleksandrova. Must ütles, et Tartus viibides osaleb ta siinse juhatuse ja ka fraktsiooni koosolekutel, nii on info käes.

Sidemees riigiga

IRLi Tartu piirkonna juht Peeter Laurson ütles, et kui pole vajadust tulla abilinnapeaks, jääb ta riigikogusse, kuid kavatseb osaleda volikogu rahanduskomisjoni töös.

Laurson taunis nimetust peibutuspart, põhjendades, et tegelikult on ka parlamendiliikmete panus kohalikku ellu suur, sest nad esinevad volikogu komisjonide töös või koalitsioonikõnelustel ja ühtlasi hoiavad sidet kohaliku omavalitsuse ja riigivõimu vahel.

Tsahkna on lubanud Tartusse tulla siis, kui saab linnapeaks. Arvestades, et IRLil pääses volikokku minister ja kolm riigikogulast, võivad asendusliikmeteks saada Jaak Nigul, Jüri Kõre, Toivo Maimets ja Avo Rosenvald. Peaks Jüri Kõrest saama ka uue linnavalitsuse liige, jõuab asendusliikmena volikokku Kaspar Kokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles