Koorid valmistuvad puudutavaks laulupeoks

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Triin Koch juhatas laupäeval haridus- ja teadusministeeriumi saalis Tartu kooride ees hommikuse proovi esimest laulu, Konstantin Türnpu «Priiuse hommikul».
Dirigent Triin Koch juhatas laupäeval haridus- ja teadusministeeriumi saalis Tartu kooride ees hommikuse proovi esimest laulu, Konstantin Türnpu «Priiuse hommikul». Foto: Margus Ansu

Kuula: valgusest imelist juttu vestab sügav, salalik öö. Tumedast kaugusest kostab kui nuttu, sähvab seppade sätendav töö ... Nõnda laulsid alustuseks laupäeval suure saali täitnud koorid.

Esimeseks lauluks valis dirigent Triin Koch äsja valminud laulikust leheküljel 32 algava «Priiuse hommikul».

Konstantin Türnpu on selle kirjutanud oma elu lõpul 1925. aastal Marie Heibergi sõnadele. Trükivärskesse laulikusse on see võetud aastal 1928 peetud IX laulupeo väljaandest.

Tartlased esirinnas

Triin Kochil oli Tartus haridus- ja teadusministeeriumi saalis laupäeval proovi sisse juhatades hea meel teatada, et tartlased on eesrindlikud. Nimelt on teiste valikkooride proovid järgmistel päevadel.

Nii näiteks said eile Põlva kultuurikeskuses kokku Põlva- ja Võrumaa valiksegakoorid ning Läänemaa ja Tallinna koorid kogunevad Salme kultuurikeskusesse 3. novembril.

Tartus tuli suur saal kasutusele võtta laupäeval kahel korral. Laulupeo Tartu koordinaatori Liidia Konsa andmeil harjutas hommikul kuus ja pärastlõunal seitse koori.

Proovide eesmärk on anda säravaim tulemus üldlaulupeol «Aja puudutus. Puudutuse aeg», mis toimub 4., 5. ja 6. juulil 2014 Tallinna lauluväljakul Hirvo Surva kunstilisel juhtimisel.

Laulupeo kaks olulisemat märksõna on aeg ja puudutus. Nii näiteks on kavas lauljaid ja kuulajaid kõige enam puudutanud laule kõikidelt Eesti laulupidudelt alates esimesest, mis oli 1869. aastal Tartus.

Tartu laulupidu

Laupäeva hommikul oli ministeeriumi saalis lauljate hulgas Tartu noortekoor eesotsas oma peadirigendi Riho Leppojaga. Tema on ühtlasi eeloleva suve Tartu laulupeo «Enne ja nüüd» kunstiline juht.

Tartu laulupidu tähistab helilooja, koorijuhi ja organisti, Tartu ülikooli audoktori Miina Härma 150. sünniaastapäeva. «Enne ja nüüd» on Leppoja hinnangul tema üks paremaid koorilaule.

Tartu laulupeo üritusi jätkub nädalaks.

2. juunil on eelkontsert Tartu Jaani kirikus, 3. juunil Alo Ritsingu autorikontsert Tartu ülikooli aulas, 4. juunil puhkpillimuusika kontsert kontserdimajas, 5. juunil Miina Härma laulumängu «Murueide tütar» etendus Vanemuises ning 6. juunil Tartu laulupeo sümfoonilise ja vokaalsümfoonilise muusika eelkontsert kontserdimajas.

Laulupidu on 7. juunil Tartu lauluväljakul. Muu hulgas tuleb esitusele laule Tallinna üldlaulupeo kavast.

Laulud laulikust

• Laupäeval olid Eesti esimesed kaks valiksegakooride proovi Tartus haridus- ja teadusministeeriumi saalis.

• Koorid harjutasid Triin Kochi ja Heli Jürgensoni käe all laule, mis on avaldatud Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse üllitatud valikkooride laulikus (pildil).

• Üldlaulupidu «Aja puudutus. Puudutuse aeg» on 4., 5. ja 6. juulil 2014 Tallinna lauluväljakul.

• Tuletulemine algab 15. juunil Tartus ja lõpeb 3. juulil Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles