Urmas Kruusel Tartus vähemalt üks hääl käes

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna toimusid kohalike omavalitsuste valimised (pildil Tartu valimisjaoskonnas nr.7 Taskus, on osades valimiskabiinides võimalik näha, kelle poolt inimene hääletab).
Täna toimusid kohalike omavalitsuste valimised (pildil Tartu valimisjaoskonnas nr.7 Taskus, on osades valimiskabiinides võimalik näha, kelle poolt inimene hääletab). Foto: Margus Ansu / Postimees

Kuigi hääletamise salajasuse tagamiseks on valimisjaoskondadesse ehitatud kabiinid, on vähemalt Tartu Tasku keskuse jaoskonnas võimalik teada saada ja teha fotojäädvustus, millise kandidaadi numbri valijad sedelile märgivad.

Tartu Postimehe eksperimendi korral ilmnes, et üks pikalt kõhelnud valija märkis lõpuks sedelile numbri 434, mis on praeguse linnapea Urmas Kruuse kandidaadinumber.

Selle teadmiseks oli vaja 200 millimeetrist teleobjektiivi, mis on ka harrastusfotograafide varustuses võrdlemisi tavaline. Ja selle fototehnikaga sai jaoskonda ümbritsevalt ringrõdult teha pilt.

Ilmselgelt olid valimiste korraldajad selle riskiga ka arvestanud. Erinevalt ülejäänud Tartu jaoskondade kabiinidest on Tasku kabiinidel katused. Seitsmel kabiinil paraku nii kitsad, et need ei varja vaadet valija ette lauale.

«Nendes kabiinides on võimalik salaja hääletada, kui mõni inimene teeb nii, et ei ole hästi salajane toimingus, on kõik võimalik,» kommenteeris Tartu linna valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder. «Siit järgneb kõne Tasku turvameestele, et keegi ringi ei liiguks kaameraga. Ma nimetaksin seda siiski ebaõnnestunud ajakirjanduslikuks eksperimendiks, see päris kindlasti ei sea kahtluse alla salajase hääletamise põhimõtet.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles