Eesti mees ja vene naine ehk uudne integratsioon

Aivar Kull
, Kirjanduskriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Ilmar Särg, «Tiiu, talu 
tütrekene», kujundanud autor, teostanud Jaan Särg, kirjastanud Lambri Raamat 2013, 99 lk.
Raamat Ilmar Särg, «Tiiu, talu tütrekene», kujundanud autor, teostanud Jaan Särg, kirjastanud Lambri Raamat 2013, 99 lk. Foto: Repro

Lugesin Ilmar Särje teost juba käsikirjas kasvava huviga (sel kevadel ühe terve öö kuni hommikuni välja) ja soovitasin avaldada – vaatamata mõnedele ebakohtadele.

Ilmar Särje jutustuse või lühiromaani karakterid on üsna ilmekad.

Eesti mehe ja vene naise lugu, mida ei tahaks siinkohal lugejale ette ära jutustada, on vägagi omapärane ja lausa intrigeeriv ning võiks ehk tekitada laiematki poleemikat integratsiooni teemadel; pealekauba on see ladusalt ja kergesti loetavalt kirja pandud.

Mõni kriitiline märkus ka: sündmustik on ehk veidi skemaatiline, refereeriv ja psühholoogiliselt kohati vähe põhjendatud (kõik need teineteiseleidmised ja ümberkasvamised), ka mesindustalu töid saab kokkuvõttes ehk liiga palju.

Samas aga meeldib, et elu varjukülgede vahel päris üksikasjaliku avamise juures, näiteks kodutute varjupaiga kirjeldus, on tegemist läbinisti positiivse ja optimistliku autorihoiaku ja teosega.

Oleks tore, kui selline lugu oleks tõesti sündinud! Ja hea, et mõõdukas mahus jutustust pole liigpikaks romaaniks venitatud.

Olen ühes varasemas arvustuses (oma raamatus «Kulli pilk», Tartu 2005) pisut kõrvutanud Ilmar Särje jutustamislaadi Raimond Kaugveri, Heino Kiige ja Peeter Urmi omaga.

Ka «Tiiut … » lugedes meenus taas kunagine publikumagnet Kaugver oma teravate probleemide ja leidlike süžeekäänakutega – vahel oli teda ikka tõeliselt põnev lugeda!

Ilmar Särjel pole arstitöö, mesinikuameti ja suure pere kõrvalt olnud mahti publikut paksude romaanidega pommitada. Ka vastses raamatus on vaid 99 lehekülge.

Tõsi on seegi, et praegust lugejat on hoopis keerulisem kaugverlikult kaasa haarata. Aga usutavasti kujuneb ka «Tiiu, talu tütrekene» siiski üheks tubliks, laiemat lugejaskonda kõnetavaks rahvaraamatuks.

Raamat

Ilmar Särg, «Tiiu, talutütrekene»,

kujundanud autor,

teostanud Jaan Särg,

kirjastanud Lambri Raamat 2013, 99 lk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles