Nädalake tööd on kuum kaup

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Arvet Mägi

Noored on laisad, ei viitsi tööd teha ja tahavad kõike lihtsalt kätte saada – nii arvavad vanemad inimesed. Kuidas aga seletada seda, et igal suvel täituvad kõik pakutud malevakohad?



Sellel suvel on Tartus kolm maleva korraldajat – Lille noortekeskus ning mittetulundusühingud Öökull ja Hälly. Lille Maja kohad on praeguseks juba täidetud.



Keskuse juhataja Hele-Riit Vällik rääkis, et kui registreerimine 9. aprillil algas, siis täitusid kõik sada kohta vaid mõne päevaga. Kõigilt neilt, kes on soovi avaldanud pärast seda, on paberid vastu võetud ja nad jäävad varumeeste pingile juhuks, kui keegi tulla ei saa või mõni firma veel töökohti pakub.



Välliku sõnul tehakse koostööd teiste korraldajatega ning nii on nad noori suunanud Öökulli ja Hällysse.



Töö ja lõbu koos

Need kaks korraldajat ei ole malevat veel suurelt reklaaminud. Öökulli juhatuse liige Ly Brikkel ütles, et varasemate kogemuste põhjal hakkavad noored suvele mõtlema üsna hilja ning nii alustavadki nad suuremat kampaaniat ja registreerimist maikuus, kuigi ka juba praegu saab oma nime kirja panna.



Hälly noorsootöötaja Ervin Hurt rääkis, et töölaagrid alustavad enne jaanipäeva ja noored töötavad näiteks Tartu Spordi, Tartu Laululava ja Tartu Kalmistute heaks. Üldiselt saavad noored tööle nädalaks, Öökullis on tehtud kahenädalased vahetused.



Malevasse pääsevad need noored, kel on vanust vähemalt 13 aastat, nooremaid ei luba seadus. Ka töötunnid on paika pandud seadusele toetudes, seega ei möödu suvi kümnetunniseid tööpäevi rühmates. Lisaks pakutakse meelelahutusüritusi.



Erapakkujaid vähe


Linn toetab 444 noort ehk pakub neile nädalaks-kaheks töökohta mõnes allasutuses ja maksab töötatud aja eest ka palka. Eelmise aastaga võrreldes saab töötegemist proovida 52 noort rohkem, tühjaks ei ole ükski pakutud koht kunagi jäänud.



Korraldajad ootavad veel pakkumisi erafirmadelt, kes oleksid valmis noortele tööd andma ja selle eest miinimumpalka maksma.



Hurda sõnul on sel aastal läbirääkimised eraettevõtetega olnud üsna tagasihoidlikud. Ilmselt seetõttu, et neil on töölesoovijate saba niigi ukse taga. «Aga kui mõnel marjakasvatajal näiteks on pakkuda tööd noortele, siis me hea meelega asuksime läbi rääkima,» ütles Hurt.



Tartu suvemalevad


• Hälly (www.halley.ee)



• Öökull (lii.brikkel@ mail.ee)



• Lille Maja (praegu kohti ei ole)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles