Plaadikeerutajad korraldavad miitingu

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esinejanime Artur F taga peituv Artur Falgot (vasakul) ja te­ma vend Marek, kes on tuntud kui Marc F, käivad teisipäevaõhtuti ka klubis Atlantis plaate keerutamas.
Esinejanime Artur F taga peituv Artur Falgot (vasakul) ja te­ma vend Marek, kes on tuntud kui Marc F, käivad teisipäevaõhtuti ka klubis Atlantis plaate keerutamas. Foto: Margus Ansu

Pühapäeval on kesklinnas miiting, kus kohtub sadakond heliplaatidega relvastatud noort. Keegi ei taha protestida, Maimiitingul näitavad noored diskorid, milleks nad on võimelised helipuldi taga.


Maimiitingu ühed korraldajad, kaksikvendadest diskorid Artur ja Marek Falgot rääkisid, et noor ja üsna algaja DJ saab mängima üldjuhul ainult tutvuste kaudu ning ka siis peab ta arvestama tantsijate soove.



Pühapäevane üritus erineb aga selle poolest, et rohkem saab mängida endale meelepärast muusikat ja omaloomingut.



Selliseid ainult diskoritele mõeldud üritusi on üsna vähe – paaril korral aastas erinevates linnades ning vahel mõnel suuremal tantsumuusikaüritusel.



Algus kuus aastat tagasi


Just selleks, et ka noored saaksid näidata, mida nad oskavad, ja omavahel kohtuda, korraldas noorte diskorite kooli juht Peeter Taim kuus aastat tagasi esimese Maimiitingu.



Esimesed kolm korda peeti üritust Anne kanali ääres, aga seal ei läinud see õieti käima. «Kuigi üle Turusilla kõndis palju inimesi, oli rahval kuidagi hirm sellele üritusele tulla,» rääkis Taim. Kaheks aastaks jäi Maimiiting rahapuudusel soiku.


Eelmisel aastal saadi aga linnalt toetust ning koliti kogu ettevõtmisega kaubahalli vastu parki, kus üritus on ka sel aastal.



Tänavune Maimiiting on aga kõvasti suurem kui selle eelkäijad. «Saatsin üle Eesti signaali laiali ja nüüdseks on kaheksateist telki,» on Taim rahul. 18 telki tähendab peaaegu sama palju grupeeringuid, kes varjualustesse oma plaadikeerutamistehnika ja kõlarid üles panevad.



Diskoreid tuleb aga palju rohkem. Kaheksa tundi kestva ürituse ajal mängib igas telgis plaate vähemalt kaheksa DJd, seega tuleb kohale üle saja esineja. Pärit on nad igalt poolt, umbes pooled küll siitsamast Tartust, aga ülejäänud näiteks Tallinnast, Rakverest, Türilt, Valgast ja Pärnust.



Tihe tööpäev


Mõnel diskoril on väga tihe tööpäev, näiteks vennad Falgotid astuvad üles kolmes telgis.



Ameti algusaegadel oli DJ ainult see, kes plaatidelt lugusid mängis, viimasel kümnendil on tavaline või isegi nõutud, et ta oskaks ka ise tantsumuusikat luua.



Taime sõnul mängivad noored väga erinevaid stiile, millest enamik on tavakuulajale täiesti tundmatud. Üldjoontes võib pühapäeval telkidest kostva muusika kokku võtta tuttava sõnaga trance (või eestistatult träna), kuid tegelikult on selles peidus sadu stiile.



Mida täpselt keegi mängib ja kuidas üks või teine stiil kõlab, seda saabki pühapäeval ise kuulata. Telgid asuvad kaubahalli vastas pargis üksteisest 5-6 meetri kaugusel ning heli on piisavalt nõrk, et DJd üksteist ei segaks. «Meil on kokku lepitud, et kõik on võrdselt vaiksed,» muigas Taim, kuid lisas, et ega nad nüüd väga vaikselt ka ole.



Maimiiting


• 2. mail kell 12–20



• Osalejad: Tartu noorte diskorite kool (Tartu), Tartu noorte diskorite kool / Pioneer Pro DJ (Tartu), Noorteraadio (Tartu), 16 Volti (Tartu), DJ Promo Session (Tartu), DJ klubi Mixstop (Pääsküla noortekeskus, Tallinn), Hälly (Tartu), Estonian Underground Music (Tallinn), ACID (Tartu), Turbulence Arena (Hertz Solutions, Tartu), Team Street Jumpers (Türi), Ex-Plore The Sound (Pärnu), Audio City (Rakvere), Eesti Tantsutabel (Tartu), DJClub.ee & Force Entertainment (Tallinn), Guups ja Keila noortekeskus (Keila), Luunja noorte diskorite festival (Luunja) ja Club Exotica (Valga)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles