Elva Maxima tuleb protestide saatel

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soo tänava elanik Vladimir Püve näitab, kui kõrgele kavatseb Maxima kergitada kauplusealuse pinna. Püve pelgab, et tema krunt hakkab uppuma ja pood varjab päikese.
Soo tänava elanik Vladimir Püve näitab, kui kõrgele kavatseb Maxima kergitada kauplusealuse pinna. Püve pelgab, et tema krunt hakkab uppuma ja pood varjab päikese. Foto: Sille Annuk

Elva Soo tänava elanikud võitlevad Maxima kaupluse ehitamise vastu oma kodude naabrusse Valga maantee 5 kinnistule, kuigi Maxima kinnitusel on püütud naabrite tahtmistele kõigiti vastu tulla.


Vaidlusse tõmmatud Tartu maavanema soovitusel korraldas Elva linnavalitsus läinud neljapäeval raekojas planeeringu avaliku kordusarutelu. Ligi kahekümnest Soo tänava elanikust, kes Maxima ehituse vastu kirjalikku protesti avaldasid, ei ilmunud arutelule ükski.



«Me ei läinud, sest Maxima on avaldanud meile ühepoolset survet ega taha meie arvamustega arvestada,» põhjendas Soo 5 peremees Vladimir Püve. «Ja linnavalitsus, kes peaks olema erapooletu ja oma elanike eest, on pigem ärimeeste poolel.»



Elu tehase ja poe vahel


Soo tänava elanike põhihirm on vahetus naabruses hüppeliselt kasvav liiklustihedus, mis koormaks vaikset Soo tänavat nii müra kui heitgaasidega. Vladimir Püve, kelle eramu aknaist jääks plaanitava Maxima seinani vähem kui 15 meetrit, muretseb eeskätt kauba- ja prügiautode pärast.



«Kujutage ette, et varahommikul, kui teie alles magate, hakkavad peaaegu teie akna all tagurdama kaubaautod, saateks piip-piip-piip!» kirjeldas Püve. «Teisel pool minu maja on juba üks Elva linnavalitsuse suur ämbrisseastumine, Enicsi tehas.»



Maxima Eesti avalike suhete juht Erkki Erilaid loetles üheksa Maxima-poolset vastutulekut, mis Soo tänava elanike lepitamiseks Valga maantee 5 detailplaneeringusse on viidud.


Näiteks rajatakse kaupluse ning kahe naaberkinnistu, Soo 5 ja 5b piirile varjav puitaed. Erilaiu kinnitusel olnuks Maxima nõus isegi klaasaiaga, nagu naabrid vahepeal soovisid. Müra vähendamiseks projekteeritakse poe ventilatsiooniavad seinte asemel katusele.



Lisaks sellele istutab Ma-xima oma kinnistu Soo tänava poolsesse külge varjava heki, teeb Soo tänava äärde kõnnitee ning koostab enne kaupluse ehituse algust naaberhoonete võimalike kahjustuste ärahoidmiseks eksperthinnangu.



Soo tänava elanike nõudmise peale rajada juurdepääs parklasse Valga maanteelt, mitte Soo tänavast, nõustus Ma-xima Erilaiu sõnul nihutama kaubaautode ligipääsu piki Soo tänavat Valga maantee poole, seega elamuist kaugemale.



Raad: erapoolikust pole


Elva linnapea Reno Laidre kinnitas, et mulje rae erapoolikusest ja ärimeeste kummardamisest on väär, sest tegelikult on taotlenud linnavalitsus kokkulepet arendaja ja linlaste, potentsiaalsete kauplusekülastajate vahel.



«Kuid planeering ei saa olla kokkulepe ainult arendaja ja naabrite vahel, vaid arendaja ja üldsuse vahel,» rõhutas Laidre.



Elva linna kodulehe küsitluses toetas enam kui 170 vastanust 80 Maxima tulekut põhimõtteliselt. Ligi 70 tahtis poodi just kesklinna, kus on mõnesaja meetri raadiuses juba praegu neli poodi, kõige rohkem sooviti Maximat aga hoopis Kulbilohku.



«Linna otseses võimuses pole ettevõtlust korraldada, teha ettevõtjate eest äriplaani,» märkis Laidre. «Lõpuks sõltub palju sellest, kus ja mis hinnaga on kinnistuid saadaval. Näiteks Kesk tänavas linnavalitsuse vastas on igati sobilik krunt, aga paraku on omanik küsinud selle eest ülisoolast hinda.»



Vaidlus läheb tagasi maavanema juurde ning seejärel Elva volikokku, kes teeb lõpliku otsuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles