Ema ja tütar leidsid väljapääsu teisi aidates

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külli (vasakul) ja Liisi Org on elus kogenud traagikat ja sellest tugevamaks saanud. Nüüd on emal ja tütrel firma, see pakub loenguid ning seminare teemadel, mis on sama kirevad kui sügisesed puudelehed.
Külli (vasakul) ja Liisi Org on elus kogenud traagikat ja sellest tugevamaks saanud. Nüüd on emal ja tütrel firma, see pakub loenguid ning seminare teemadel, mis on sama kirevad kui sügisesed puudelehed. Foto: Kristjan Teedema

Muusikaõpetaja Külli Org ja ta koolitusspetsialistist tütar Liisi Org puutusid aastate eest kokku traagilise sündmusega, mis pani neid maailma uue pilguga vaatama. Ras­kuste kiuste lõid nad firma, millest nüüd on abi teistele.

Firma kannab nime Helisev Sõnum ning nagu ema ja tütar ise ütlevad, jagab see nii helisid kui sõnumeid. Niisiis korraldavad nad loenguid, seminare ja kontserte, samuti väljasõite loodusesse ning südame tarkuse päevi, mis on sel nädalavahetusel taas Tartus.

Need meelitavad siia kokku sadu inimesi, kes hindavad tervislikku eluviisi, puhast loodust ja alternatiivmeditsiini.

Argipäevad

Külli Org sõidab Tartust kaks korda nädalas Võru muusikakooli lastele pillimängutunde andma. Ta õpetab kromaatilist kannelt, see tähendab kontsertkannelt, mis võimaldab mängida kõikides helistikes ning esitada väga mitmesugust repertuaari.

Praegu on Külli Orgi mõtted hõivatud ka Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias peatselt kaitsmisele tuleva magistritööga, milles ta on uurinud kromaatilise kandle õpetust Eestis laiemalt.

Tema tütar Liisi Org on Tartu ülikooli Pärnu kolledžis õppinud ettevõtlust ja projektijuhtimist ning ühe oma õpinguaasta veetnud Hispaanias. Ta on töötanud Tartu Näituste messikeskuses projektijuhi ja assistendina ning on nüüd Tartu tervishoiukõrgkoolis täienduskoolituse spetsialist.

Üheksa aastat tagasi lõikus Külli Orgi ja ta tütarde eluga (tütre Liisi kõrval on peres teinegi tütar – Triinu) traagiline sündmus, mis paiskas kõik pea peale.

«Ma kaotasin oma elu armastuse,» rääkis Külli Org. «See oli traagiline õnnetus, mille järel mu armastatu oli viis päeva kadunud. Keegi ei teadnud, kust teda üldse otsidagi.»

Jutt on helikopteriõnnetusest, pardal viibis piloot üksinda, ning sellest, et lennumasin purunes sügava metsa kohal.

Külli Org oli oma tütarde isast lahus, aga oma armastatuga ei olnud ta abielus. «Nutsin kuus kuud ... Mulle ei jäänud muud kui pangalaen, muusikaõpetaja palk ning kaks kooliskäivat tütart,» meenutas ta.

Külli Org püüdis lisateenistust leida kinnisvaramaaklerina, kuid see töö lihtsalt ei sobinud talle. Ja siis ütles üks inimene ühel koosviibimisel, et ka vaimne maailm on olemas ja et end uuesti jalule saada, tuleb sellega tegeleda.

Külli Org lisas, et tema silmad avas reis Indiasse. See viis ta kokku mitmesuguste tehnikatega, mis suutsid panna ta käed surisema ja täitsid keha uue energiaga.

«Ma hakkasin tasapisi paranema ja jagasin oma uusi teadmisi ka teiste inimestega,» meenutas Külli Org. «Ühel päeval märkasin, et korraldan juba tervet tunnetusteadmiste loengute tsüklit.»

Tütar Liisi Org meenutas, et viie aasta eest sündinud perefirma ja oma esimesed südame tarkuse päevad lõidki nad nii, et küsisid laenu sõpradelt. Need võlad on nüüd tagasi makstud.

Lektorite hulgas, keda nad vahendavad, on palju teaduskraadiga inimesi, ning kuulajate huvi näib aasta-aastalt kasvavat.

Teemad on mitmekesised: jooga ja reiki tehnikad, vabastav hingamine, valgus- ja värviravi, pendlipraktikad. Need räägivad, kuidas hakkama saada hävitavate emotsioonide ja  piiravate uskumustega ning sellest, mismoodi mõjuvad puud ja taimed inimese tervisele.

Usk paremasse elusse

Külli Org usub, et inimesed otsivad eelkõige usku iseendasse, kuidas oma elu paremaks ja ilusamaks muuta. «Ega kõik ei toimi sajaprotsendiliselt kõigi peal. Aga vahel leitakse lauseke siit või tehnika sealt, seegi aitab,» ütles Külli Org.

Liisi Org meenutas, et juba kooliajal, kui ta tahtis haigeks jääda, oli ta võimeline endal tahtejõuga palavikku tekitama ning järgmisel päeval seda langetama. Kui miski Liisit solvab, siis tuleb tal nohu, või kui ta jätab midagi olulist välja ütlemata, siis hakkab tal kurk kipitama.

Mõtetest sõltub aga palju.

Külli ja Liisi Org kinnitasid, et nad kumbki ei ole inimesed, kes välistaksid arstiabi või teadmispõhist meditsiini, mis sest, et nad ei ole sagedased perearsti juures käijad. Lihtsalt vajadust pole olnud.

Külli Org ütles, et kui ta järele mõtleb, siis tema elu kõige suuremad elamused on olnud need, kui ta on suutnud teisi inimesi aidata. Ja need on samaväärsed elamused kui kandlemänguesinemistel, mil ta on tajunud, et muusika, mida ta mängib, jõuab kuulajate südametesse.

Arvamus

Kersti Murumaa

Pereõde

Ma ei ole ühtegi oma patsienti keelanud, maha teinud ega välja naernud, kui ta on jutu sees märkinud loodusteraapiat või alternatiivmeditsiini. Minugi pärast käige reikis või mediteerige.

Inimesed on tänapäeval ärevad ja võivad oma tervise pärast muretsemise tõttu veelgi ärevamaks muutuda. Aga seda ma palun, et ärge unustage sealjuures ära neid ravimeid, mis arst on teile välja kirjutanud.

Ütlen ausalt, nii mõnigi köharohi on puhtalt homöopaatiline ravim, aga aitab. Mina ise ka ei tarvita ega soovita sugugi ainult keemiat, vaid loodusravimeid. Lõpuks, kui inimest mingi teema huvitab, tasub ikka kodunt välja minna, liikuda ringi ja teiste inimestega suhelda, mitte ainult kodus diivanil istuda ja omaette nukrutseda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles