Malmkaanevargad lähevad ülbemaks

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi maantee äärsele reoveekollektorile tekitasid malmivargad umbes kuue meetri sügavused lõksud.
Viljandi maantee äärsele reoveekollektorile tekitasid malmivargad umbes kuue meetri sügavused lõksud. Foto: Sille Annuk

Paari viimase nädalaga on Tartu Veevärgilt ja kaugküttefirmadelt varastatud üle kuuekümne malmist kaevukaane. Ohtlikud augud haljasaladel saavad metallkaane asemele betoonist või vineerist katte.



Tartu Veevärgi juhataja Toomas Kapi sõnul on ettevõte loobunud muruplatside ja parkide all kulgevatele vee- ja kanalisatsioonikaevudele uute malmkaante tassimisest, sest suure tõenäosusega varastataks need peagi jälle. Asenduseks tõstavad töömehed auke varuga katvaid betoonplaate, millega pole võimalik raha teha.

«Tundub, et rüüstamine on läinud suuremahuliseks,» tõdes Kapp. «Pole ka midagi imestada, kui metallikokkuost ei teadvusta, mida ta teeb, kui varastatud kraami vastu võtab.»

Varastati ka tänavalt


Viimase nädalaga on Tartu Veevärk lugenud kokku 35 mustendavat kaevusuud joogivee- ja kanalisatsioonitorustikel. Neist enamik on tekkinud Viljandi maantee ja Ravila tänava äärseile haljasaladele, kaksteist malmist kaevukaant viisid vargad aga Vana-Ihastes otse sõiduteelt.

Toomas Kapi sõnul pole liialdus öelda, et mõnda kanalisatsioonikaevu kukkumine võib lõppeda surmaga, parimal juhul pääseb verevalumite ja marrastustega.

«Ma usun, et täiskasvanud inimesed oskavad end sellise õnnetuse eest hoida, aga lastele on lahtised kaevud väga tõsine oht,» arutles Kapp.

Kümme päeva tagasi avastas Räni, Maarjamõisa, Veeriku ja Tähtvere linnaosa soojaga varustav Eraküte Lunini tänava ümbrusest 11 malmkaane kadumise soojasõlmede kambritelt.

Nädal varem varastati Raja tänava äärest neli kaant.

Erakütte Tartu osakonna müügijuhi Aavo Raadomi sõnul on firma selle aasta algusest saadik jäänud ilma 42 kaevukaanest. Asenduseks lõikab Eraküte paksust veekindlast vineerist rattad.

«Sellise kaane omahinnaks kujuneb umbes 170 krooni, uus kaevukaas koos kraega maksaks 2400 krooni pluss käibemaks,» kõrvutas Raadom.

Raadomi sõnul kannavad puitplaadid vabalt ka sajakilost meest. Uute malmkaante soetus poleks raha tuuldeloopimine ainuüksi tõenäoliselt korduvate varguste pärast, vaid ka seetõttu, et soojatorustike järkjärgulise ümberehitusega kaovad malmkaantega soojakambrid varsti nagunii.

Tartu suurtest võrguettevõtetest on metallikratid räsinud kõige vähem Tartu Keskkatlamaja, kes on kaotanud kevade jooksul kümmekond kaevukaant. Viimati avastati nelja kaane pihtapanek Ülenurme tänava äärest.

Läinud nädalal varastati viis kanalisatsiooniluuki firmade Sulemees ja Piilia Kaubandus Lembitu tänava maja eest. Firmade ühise otsingu tulemusel leiti kaaned mõne tunni pärast Ravila tänavast Tolmet Eesti metallikokkuostust.

Tükke raske märgata

Tolmeti juhatuse liige Andrei Mironov õigustas vastuvõttu, leides, et jäätmeseaduses sätestatud piirang võtta kaevu-kaasi vastu vaid vastava valdkonna firmadelt ei käi purustatud kaante kohta.

Mironov märkis ka, et kui Tolmet kupataks vargad kaanetükkidega minema, ostetaks need ära mõnes teises vanametallifirmas.

Kuusakoski metallikokkuostu suurkliendihaldur Veiko Mürk tunnistas, et tükkideks löödud kaevukaasi võib ka nende kokkuostu sattuda, kui kunde on peitnud need suuremasse rauakolakoormasse. Teadlikult aga Kuusakoski eraisikuilt malmkaasi kindlasti vastu ei võta, kinnitas Mürk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles