Fotonäitusest sai ruumiline virtuaalreis

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade virtuaaltuurile.
Vaade virtuaaltuurile. Foto: Tartu Ülikool

Tartu Ülikooli ajaloo muuseum jäädvustas fotonäituse «Tõus Araratile 180 aastat hiljem» virtuaalsel kujul ning pakub muuseumi

veebilehel

vaatamiseks nii näituse fotosid kui ka ajaloolise hoone valget saali.


Enam kui 180 aastat tagasi, 9. oktoobril 1829, tõusis esimene inimene üle 5000 meetri kõrguva Arati tippu, vahendas Tartu Ülikooli pressiesindaja.



Vallutatud mäeks oli Vanast Testamendist tuntud Noa laeva maabumispaik Ararat ja vallutajaks Tartu Ülikooli geofüüsikaprofessor Johann Friedrich Parrot (1791-1841), 1802. aastal taasavatud Tartu Ülikooli esimese rektori Georg Friedrich Parroti poeg, kellel endal tuli samuti aastail 1831-1834 täita Tartu Ülikooli rektori kohustusi.



Parroti julge ettevõtmine tuli kordusele 180 aastat hiljem - 2009. aasta 9. oktoobri varahommikul jõudis Ararati tippu 19 eestlast. Füüsiliselt raske mäkketõus, mida leevendasid imekaunid looduselamused, on dokumenteeritud alpinisti ja fotograafi Jaan Künnapi kaameraga.



Jaan Künnapi 54 fotot rännakust Ararati mäele kaunistasid Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi valget saali tänavu jaanuarist märtsini. Nüüdseks on näitus küll maha võetud ja kokku pakitud, kuid kõigil foto- ja loodushuvilistel on nüüd võimalik külastada näitust muuseumi valges saalis virtuaalselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles