Politsei soovitab nõuda netis kauba müüjalt digiallkirja

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Üha enam saab politsei avaldusi, kuidas inimesed on jäänud internetist ostes ilma nii rahast kui kaubast. Et müüja ei jääks anonüümseks, soovitab politsei jäädvustada tehingu ostu-müügilepinguga ning nõuda sellele digiallkirja.


Lõuna prefektuur pressiesindaja Kristina Kostina kinnitusel leidis üks viimastest sedasorti kelmustest aset 7. aprillil, mil kodanik soovis osta veebiportaali kaudu mobiiltelefoni ning kandis müüjale üle 1050 krooni. Kaup jäi aga kätte saamata.



Politsei hinnangul saab selliseid juhtumeid vältida, kui võtta petiselt võimalus jääda anonüümseks. Selleks tuleks ostu või müüki kokku leppides vormistada tehingu kohta elektrooniline ostu-müügi leping ning see digiallkirjastada.



Nii on mõlemal poolel võimalus saada teada, mis on tema partneri tegelik ees- ja perekonnanimi. Kuna sel moel toimides pole enam võimalik algusest peale anonüümseks jääda, võib mõni kelm teo toimepanemisest ja tehingust loobuda. Loobumine on aga kindel märk, et teise poole eesmärgid ei olnud kõige ausamad.



Elektroonse lepingu sõlmimine ja allkirjastamine on väga lihtne ning ei võta palju aega, kuid annab mõlemale poolele juurde kindlustunnet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles