Tudengid mõõdavad rõhku ja suhkrut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vererõhu mõõtmine.
Vererõhu mõõtmine. Foto: Caro / Scanpix

Täna saab Raekoja platsil kella kaheteistkümnest seitsmeni südamenädala raames mõõta oma kõige tähtsama lihase olulisi tervisenäitajaid.


Platsile püstitatud telgis asjatavad arstiteaduskonna üliõpilased, kes määravad kõigil soovijatel vererõhku, rasvaprotsenti ning kehamassiindeksit, riskirühma kuulujatel kontrollitakse ka kolesterooli ja veresuhkru taset. Südametelgi kõrval seisab esmaabitelk, kus üliõpilased näitavad elupäästmise võtteid.



Tudengite mõõdetavad näitajad on Tartu Ülikooli Kliinikumi südamekliiniku juhataja professor Jaan Eha sõnul kindlasti nende hulgas, mis südame- ja veresoonkonna haiguste tekke kiirust määravad.



Ta lisas, et tähelepanu tuleks pöörata ka sellele, et südame veresoonte kahjustus saab alguse juba lapse- ja noorukieast peale. Seetõttu võiksid vanemad õpetada lastele tervislike valikute tegemist ning ka ise selles eeskuju näidata.



Tervisele tuleb mõelda


Tartus on südametelk esmaspäeval alanud südamenädala suurim üritus, sõnas linnavalitsuse tervishoiuosakonna juhataja Sirje Kree. Südamele ja tervisele pühendatud ettevõtmisi korraldatakse tema sõnul paljudes koolides, lasteaedades ja eakate päevakeskustes, kuid südametelk on ainus, mis on avatud kõigile linlastele.



Südametelgi eesmärk on eelkõige panna inimesi rohkem oma tervise peale mõtlema, ütles projekti eestvedaja, kolmanda kursuse arstiteaduskonna üliõpilane Martin Reim. Diagnoosi arstitudengid kellelegi panna ei saa, küll aga on nad varmad jagama head nõu.



Mehed mingu mõõtma


Ka mullu südamenädala ajal oli raeplatsil südametelk, siis käis oma tervise kohta teavet saamas 400 linlast. Enamik neist olid Reimi sõnul hea tervisega, aga sekka sattus ka vähemalt üks keskealine mees, kellele kõrge vererõhunäit oli üllatuseks.



«Mehed väga vabatahtlikult arsti juurde ei lähe, aga Raekoja platsil vaatavad, et ohhoo, mis siin toimub, ja astuvad sisse,» sõnas Reim.



«Kui sellised inimesed telki satuksid ja noorte arstide nõu kuulda võtaksid, oleks ülihea,» lisas professor Eha.



Südamenädal Eestis


• Aprilli kolmas nädal on südamenädal 1994. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles