Akadeemia Nord tuli Tartu Ülikoolile kosja

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Müllerson.
Rein Müllerson. Foto: Liis Treimann

Kuna järgnevatel aastatel asub ülikoolidesse õppima üle 10 protsendi vähem üliõpilasi, otsivad väiksed erakõrgkoolid tudengipõuas ellujäämisvõimalusi suurte ülikoolide tiiva all. 


Esmaspäeval sai allkirjad leping, millega Akadeemia Nord ja Tartu Ülikool asuvad tegema ettevalmistusi võimalikuks ühinemiseks. Pärast ühinemist hakkaks Nord kandma nime Tartu Ülikooli Akadeemia Nord.



Kes tuli kosja?


Akadeemia Nordi rektor Rein Müllerson märkis, et ühinemispartnerit on otsitud juba 2005. aastast ning kool on läbirääkimisi pidanud nii Tallinna Tehnikaülikooli kui Tallinna Ülikooliga. Viimasega räägiti ühinemisplaanidest veel mullu oktoobris. Siis aga hakkasid läbirääkimised Müllersoni kinnitusel venima ning ühinemiseni seetõttu ei jõutudki.



Lisaks tuli Müllersoni sõnul Tartu Ülikool ühinemiseks ahvatlevama pakkumisega. Tartu Ülikooli rektor Alar Karis nentis, et ühinemisettepaneku tegi siiski Nord ning neil pole plaanis ise väikestele erakõrgkoolidele liitumisettepanekuid teha.



Siiani on akadeemia keskendunud sotsiaalvaldkonna erialade õpetamisele. Nii saab seal õppida kommunikatsiooni, psühholoogiat ja õigusteadust. Neid erialasid õpetatakse ja uuritakse aga ka Tartu Ülikoolis, mis tekitab küsimuse, kas ülikool ei hakkaks neid erialasid dubleerima.



Müllersoni sõnul tekivad pärast ühinemist teatavad kattuvused küll, kuid kolmeaastase üleminekuperioodi jooksul püütakse täpselt kattuvate erialade õpetamine lõpetada. «See võiks olla näiteks nii, et kui avalikku või äriõigust õpetatakse rohkem Tartus, siis rahvusvahelist ja Euroopa õigust õpetataks näiteks Tallinnas,» selgitas Müllerson.



Liiga palju erakoole


Uue ülikooliseaduse järgi peab ülikool suutma pakkuda doktoriõpet vähemalt kahel suunal. Akadeemia Nord seda praegu pakkuda ei suuda.



Müllerson tunnistas, et taasiseseisvumise järel tekkis Eestis ilmselt tõesti liiga palju kõrgkoole ning nüüd tuleb kaaluda nende elujõulisust.



Mõlemad rektorid on ühel nõul, et Eesti kõrgkoolide võrgustik ja kvaliteet tuleb üle vaadata ning ühinemine ja suuremate ülikoolide alla koondumine on selleks üks võimalus. Ühinemise järel jääb Akadeemia Nordile küll autonoomia, kuid näiteks vastuvõtt ning üliõpilastele kehtiv õppekorraldus hakkab käima nii nagu Tartu Ülikoolis.



Akadeemia Nord


• Akadeemia Nord asutati 20. mail 1991.



• Kuni 1999. aastani kandis kool nime Tallinna bakalaureuse erakool.



• Õppida saab psühholoogia, õigusteaduse ning marketingi ja reklaami erialal bakalaureuse- ja magistriõppes.



• Nordil on olnud probleeme doktoriõppekavale riikliku akrediteeringu ehk kvaliteeditunnustuse saamisega.



• Kooli lõpetajate hulgas on ka poliitik Keit Pen­tus, endine haridusminister Mailis Reps ning teleajakirjanik Kaileen Mägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles