Aaviksoo: rahvusülikool tähendab eriülesandeid, mitte eristaatust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kaitseministri ja Tartu Ülikooli endise rektori Jaak Aaviksoo hinnangul ei tähenda Tartu Ülikooli nimetamine rahvusülikooliks eristaatuse andmist ülikoolile, vaid pigem eriülesannete seadmist sellele.

«Rahvusülikooli ülesanded ja nende täitmise korraldus peaks kindlasti oleme seaduses sätestatud,» rääkis Aaviksoo Postimees.ee’le.

Senine ebaselgus on Aaviksoo hinnangul loonud ebaterve pinge erinevate ülikoolide vahele.

«Jutt ei ole ju eristaatusest, vaid pigem eriülesannetest, mida üldreeglite kohaselt pole võimalik korraldada,» toonitas minister.

Ka Tallinna Tehnikaülikool vajab Aaviksoo arvates oma seadust, kus poleks kohatu sätestada vajadusel eritingimused teatud ülesannete täitmiseks.

«Avalik-õiguslikud isikud on ju loomuldasa kõik erinevad, see teebki põhjendatuks nendekohaste eriseaduste vajalikkuse,» leidis ta.

Muutmisel olevasse Tartu Ülikooli seadusesse tahetakse esmakordselt sisse kirjutada kinnitus, et just Tartu Ülikool on Eesti rahvusülikool. See tähendaks Tartu Ülikoolile nii lisaraha kui lisaõigusi.

Postimees.ee küsib täna haridusekspertidelt, mida nad arvavad Tartu Ülikoolile rahvusülikooli eristaatuse andmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles