Roolijoodikud ilmusid teedele

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokku 13 000 autojuhi kainust kontrollis politsei märtsis Lõuna-Eesti kuue maakonna teedel. Pildil operatsioonil «Kõik puhuvad».
Kokku 13 000 autojuhi kainust kontrollis politsei märtsis Lõuna-Eesti kuue maakonna teedel. Pildil operatsioonil «Kõik puhuvad». Foto: Lõuna prefektuur

Aasta esimestel pakaselistel kuudel liiklusõnnetuste arv võrreldes mullusega vähenes, kuid külmakraadide taandumisega pöördus ka rõõmustavat langust näidanud statistika uuele tõusule.


Erinevate teavituskampaaniatega on politseil õnnestunud tuntavalt vähendada kiiruseületamisi teedel ja suurendada turvavarustuse kasutamist. Üks rikkumisliik ei allu aga ühelegi kampaaniale ega lauskontrollimisele ja selleks on joobeseisundis rooli taha istumine.

Aprilli algusest kuni eilseni juhtus Lõuna-Eestis purjus juhi süül kuus inimvigastustega liiklusõnnetust.

Märtsis kontrollis politsei Lõuna-Eestis enam kui 13 000 sõidukijuhti. Alkoholijoove tuvastati 1,3 protsendil juhtudest, mis on Eesti keskmisest kõrgem näit. Tavapäraselt on Lõuna-Eesti näit aga madalam, ulatudes 0,8 protsendini.

Lõuna prefektuuri korrakaitsebüroo juht Indrek Koemets on seisukohal, et roolijoodikute hulk sõltub paljuski sellest, kui suur on parasjagu ühiskondlik tolerants.

«Viimati oli aktiivsem teatamise periood mullu mais, mil roolijoodik sõitis Tartus Pärna tänaval surnuks kõnniteel mänginud lapse. Jalgrattur Lauri Ausi hukkumise järel oli aga liiklusrikkumistest teatamise kõrghooaeg,» rääkis korrakaitsebüroo juht.

Kes on need inimesed, kes joobes rooli istuvad ning avariisid teevad? Koemetsa sõnul on nendeks enamjaolt noored mehed vanuses 17–28 aastat. Politseinikud nimetavad sellises eas autojuhte omavahel surmagrupiks.

Korrakaitsjate kogemused näitavad, et just selles vanuses kipuvad meesterahvad olema kuraasikamad. Näiteks vigastavad nad end vales kohas vette hüpates või satuvad tänaval konfliktidesse.

Vastav vanuserühm annab tooni ka demograafilise situatsiooni tõttu – laulva revolutsiooni ajal sündinud arvukas põlvkond on jõudnud just sellesse ikka.

Majanduslikult headel aegadel on paljud neist saanud rooli taha ning seetõttu on paraku ka liiklusõnnetuste risk veel mitu aastat kõrge.

Joobnud juhid
• 2. aprillil kell 21.30 sõitis juhtimisõiguseta 16-aastane Edward (1,09 mg/l) Tõrvas Ford Escortiga vastassuunavööndisse, kus põrkas kokku sõiduautoga Mazda 626. Mõlema auto juhid viidi haiglasse.
• 7. aprillil kell 20.30 tegi 22-aastane Valeri (0,89 mg/l) väikelaste ATVga Valgamaal Tõrva-Jeti-Valgjärve teel vasakpööret ja sõitis ette VW Golfile. Mees vajas seejärel haiglaravi.
• Kriminaalkorras karistatav on juhtimine joobeseisundis alates
0,75 mg/l.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles