Tabivere sajuvesi reostab ja uputab

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Raantse näitab üht kanalisatsiooniluukidest, mille reovesi vahepeal kaevult maha on lükanud.
Rannar Raantse näitab üht kanalisatsiooniluukidest, mille reovesi vahepeal kaevult maha on lükanud. Foto: Sille Annuk

Suure sula või vihmaga hoiab Tabivere aleviku elanik Ain Põldsaar hinge kinni, lootes, et kanalisatsioonitorru topitud käterätikust tropp kaitseb teda ülejäänud tabiverelaste pesu- ja kempsuvee eest.


Esimest korda hakkas ühiskanalisatsiooni vesi Põldsaare Tiigi tänava eramaja keldrisse ehitatud sauna uputama läinud kevadel. «Kümmekond sentimeetrit lõi põrandale sisse, enne kui tropi ette sain,» rääkis ta.



Mehe sõnul algasid hädad ajal, kui Merko Ehitus oli saanud valmis Tiigi tänava uue reoveetorustiku ning alustanud uue reoveepumpla ehitust. Töid saatis rohke vihmasadu.



«Pumpla sai valmis ja pidi sügisel toimima hakkama, aga nüüd on sama lugu,» pahandas Põldsaar. «Pumpla ei võta lihtsalt suurt vett vastu, sellepärast see tungibki minu majja. Hiljuti suure sulaga ajasid kanalisatsioonikaevud vähemalt nädal aega mulinal üle ja reovesi voolas otse kraavi.»



Operaator ei vastuta


Kraavi pidi läheb sajuveega segunenud reovesi kolme kilomeetri kaugusele Mudajõkke, sealt edasi võtab suuna Amme jõele ja Emajõele.



Tabivere reovee- ja kanalisatsioonivõrk kuulub Tabivere valla otsusega Emajõe Veevärgile, 22 omavalitsuse loodud äriühingule, kes tellis Merko Ehituselt Tabivere aleviku veevärgi uuendus- ja täiustustöid enam kui 20 miljoni krooni eest.



Tabivere veevärki ja kanalisatsiooni haldava Veemajanduse OÜ omaniku Rannar Raantse arvates lasi Emajõe Veevärk pumpla valesti projekteerida.



Raantse kinnitas, et vana pumpla ühegi kohaliku elaniku kodu ei uputanud ning valingvihma ja suurte suladega suunati lahjenenud reovesi biotiikidesse. «Minul pole praegu muud teha kui kurvalt pealt vaadata, sest ma ei tohi ühtki Emajõe Veevärgi rajatist näppida,» ütles Raantse.



Sajuveetorud ei toimi


Emajõe Veevärgi juhataja Andres Aruhein ei salanud, et Merko Ehitus oleks pidanud pumplale ehitama suurvee pealetungi puhuks ülevoolu. Samas väitis ta, et Põldsaare eramu uputamine tuleneb vanadest projekteerimisvigadest.



«Juba nõukogudeaegsete projekteerimistingimuste järgi tulnuks majale paigaldada tagasilöögiklapp või pumpla, kui vetsupott või valamu asub allpool kanalisatsiooni paisutustaset,» selgitas Aruhein. «Kui pole pumplat ega klappi, on see majaomaniku enda risk.»



Aruheina sõnul lubas Merko Ehitus pumpla ülevoolu sel aastal lisaraha taotlemata valmis ehitada. See on aga osaline lahendus. Sajuvee eraldi kogumiseks ning pumpla uputamise vältimiseks tuleb korrastada ja laiendada Tabivere vana sajuveetorustikku, sest reovee laskmine kraavi on ebaseaduslik, sedastas Aruhein.



«Emajõe Veevärk on valmis pakkuma perspektiivset toimivat lahendust, aga kuni meile pole opereerimisõigust üle antud, ei saa me seda teha,» lausus Aruhein.



Tabivere vallavanem Aare Aunap ütles, et vallavolikogu saab anda opereerimisõiguse üle, kui Emajõe Veevärgi üldkoosolek on otsustanud, kas mõnele omavalitsusele võiks teha erandi ja lubada jätkata senisel haldajal. Üldkoosolek peetakse mai alguses või aprilli lõpus, arvas vallavanem.



«Koosoleku otsust on vaja, sest osa omavalitsusi punnib opereerimise üleandmisele vastu,» nentis Aunap.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles