Tartu laseb tänavat remontida võlgu

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmatsalu tänava kaudu käib linna otsuste tulemusel Tallinna-suunaline kaugbussiliiklus, aga ometi on see Tartu suurtest sissesõiduteedest kõige kehvemas korras.
Ilmatsalu tänava kaudu käib linna otsuste tulemusel Tallinna-suunaline kaugbussiliiklus, aga ometi on see Tartu suurtest sissesõiduteedest kõige kehvemas korras. Foto: Sille Annuk

Hullus seisus Ilmatsalu tänava remonti ja arvete tasumist jagub mitmeks aastaks, sest linn ei suuda ühekorraga remondiraha välja käia ja laseb osa tööd teha ehitajal võlgu.



«Mitte vaesus, aga vajadus,» parandas abilinnapea Margus Hanson põhjendust, miks peab linn Ilmatsalu tänavat osaliselt võlgu remontida laskma.



Tänava olukorra tunnistas Hanson täbaraks juba paari aasta eest. See on linna suurtest sissesõidutänavatest viimasena remondi ootel. Liiatigi käib sealt läbi kogu Tallinna-suunaline kaugbussiliiklus, mis juba tükk aega ei tohi Jakobi mäe kaudu minna.



Seni takistas tänava kapitaalremonti sajuveetorustike puudumine, aga eelmise aasta lõpus ja selle aasta alguses said torud maasse.



Jupitamine nii ja naa


Tartu selle aasta linnaeelarves on Ilmatsalu tänava kordategemiseks 2,1 miljonit krooni, kuid nüüd on selge, et sellest ei piisa. Eelarvesse kirjutati summa arvestusega, et uuendamist vajab asfaldi kulumiskiht.



Aasta alguses firmast K&H tellitud projekt näitas aga, et teha oleks vaja rohkem. See tähendab, et muuta tuleb tänava piki- ja ristprofiili. Kogu tänava (ühes kõnniteega) remondi maksumus oleks 7,5–8 miljoni krooni ringis. Sellest 2,5 miljoni kandis kuluks Ilmatsalu-Ravila ringristmiku ehitamiseks. Pool miljonit krooni maksaks kergliiklustee ehitus paaritute numbritega tänavapoolele.



Nii küpses linnavalitsuses plaan jätta ringristmiku rajamine selle aasta plaanidest välja. Vitamiini ja Ravila tänava vahelisel teeosal otsustati aga ümber ehitada ka paarisnumbritega majade poolne kõnnitee. Selleta poleks äärekividel piisavalt tuge ja ka jalakäijate liikumistingimused oleksid halvad.



Kuivõrd tänavuses linnaeelarves olevast rahast ei piisa, küsib linnavalitsus volikogult luba kuulutada hange välja sellise tingimusega, et osa tööd teeb ehitaja võlgu ja saab raha järgmise aasta eelarvest. Jutt on hinnangu järgi kolmest miljonist kroonist.



Proovitud viis


«Mõistlik tunduks korraga kõik ära teha, aga see ei ole realistlik,» tõdes Hanson. Ta meenutas, et tänav vajab kordategemist mitte üksnes Ravila ristini, vaid ka Ilmatsalu ringini välja.



Sel aastal on aga linnal teetööde raha eelarves napilt ja asfaldi uuendamiseks peaaegu ei olegi. Ligi 14 miljonit krooni teeraha on ette nähtud mulluste tänavaremontide eest tasumiseks. Teefirmad leppisid sellega, et saavad raha uuest linnaeelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles