Meenutades muusikapedagoog Agu Russakut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JUHANI PÜTTSEPP

Täna oleks saanud 70-aastaseks põline tartlane Ago Russak (1927-1991). Russak oli pianist, klaveripedagoog, tooniandev isik eesti muusikaelus, kelle elutööks kujunes Tartu H. Elleri nimelise muusikakooli edendamine.

Pärast konservatooriumis professor Bruno Luki klaveriklassi lõpetamist Tartusse naasnud Russak asus juhtima Tartu muusikakooli. 1971. aastal anti koolile Heino Elleri nimi. Sellega seoses hakati suuremat tähelepanu pöörama Elleri loomingule ja loodi uusi traditsioone. Elleri kooli õpetaja Aime Karmi arvates seondub kõik see, mis iseloomustab tänast Tartu Elleri kooli heas mõttes, suuresti Agu Russakuga. Flöödiõpetaja Lande Lampe arvates oli Agu Russak hea energiaga, kõigile avatud inimene.

Energiliselt ja perspektiivitundega asus Russak hoolitsema väiksemate laste muusikaõpetuse eest Elleri koolis. Praegu alustavad eelklassides muusikaõpinguid juba 5-6-aastased lapsed. Et oli puudus keelpillimängijaist, avati klassid noortele keelpilliõppijatele. Russaku initsiatiivil sai alguse õpetajate täienduskursuste traditsioon Tartu ülikooli ja Tallinna konservatooriumi õppejõudude osavõtul. Agu Russak jõudis olla ka kontsertmeistriks solistidele ja mitme Tartu koori juures.

Lossi tänaval asuv Elleri kool on põhikoolijärgselt ametikool, siit saab täiendust näiteks Vanemuise teater, siit siirdutakse edasi õppima Tallinna muusikaakadeemiasse. Russaku unistuseks ühiskondliku sula saabudes oli kõrgema muusikahariduse taastamine Tartus. Elleri kooli remonditud tiivas tänavu tegevust alustanud Eesti Muusikaakadeemia filiaal on selle unistuse täitumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles