Ahhaa juhatab lolli ja targa metsa

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa teaduskeskuse juhataja Tiiu Sild (vasakul) ja näituse «Ahhaa, omadega metsa!» projektijuht Irina Orekhova proovisid uuel näitusel aja peale metsa istutada ehk 97 puud minutiga paika saada. Peaaegu tuli välja.
Ahhaa teaduskeskuse juhataja Tiiu Sild (vasakul) ja näituse «Ahhaa, omadega metsa!» projektijuht Irina Orekhova proovisid uuel näitusel aja peale metsa istutada ehk 97 puud minutiga paika saada. Peaaegu tuli välja. Foto: Sille Annuk

Oi, aeg sai otsa ja mõni puu jäi istutamata! Pole hullu, lapsed on osavamad, naersid Ahhaa teaduskeskuse juhataja Tiiu Sild ja uue näituse projektijuht Irina Orekhova osavust nõudvat mängu proovides.


«Pealtnäha paistab see mäng lihtne, aga kui hakkad puid oma kohale tippima, ei käigi kõik nii kergelt,» muheles Tiiu Sild. «Puu peab ju ilusti, mitte lohakalt, oma kohale saama ning istutusaeg tiksub kiiresti.»

Sportlasehingega suur või väike võib selle mängu taha jääda kauaks, sest pinevuse kruvimiseks saab istutusaega üha napimaks kruvida. Aga see mäng pole ainus, mis Ahhaa teaduskeskuse laupäeval avatud näitusel «Ahhaa, omadega metsa!» vaatajat paelub.

Lõhnav näitus


Tõtt-öelda tuleb selle mõnusalt metsa järele lõhnava ja linnulaulust kajava väljapaneku läbikäimiseks varuda mitu tundi, sest mõtlemisainet pakkuvat vaatamist on palju.

Seda enam, et uus hariv koguperenäitus koosneb neljast osast, märkis Irina Orekhova. Kõige suurema pinna võtab enda alla Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) näitus «Jälg metsas», kus külastajad seiklevad noorte mändide vahel mudelmetsas.

«Siin saavad inimesed otsustada, kas metsaga tuleb tegelda või tuleks see rahule jätta,» tutvustas Tiiu Sild mudelmetsa. Kui otsustatakse metsaga tegelemise kasuks, näitab RMK, kuidas tegutseb oma metsas tark inimene ning kuidas käib oma rohelise varandusega ringi loll ja agar omanik.

Arvestades seda, et Eestis on ligi 60 000 metsaomanikku, võiksid seda väljapanekut vaadata ka suured inimesed. Siis saab algaja metsaomanik aimu, mis kuul mis töid metsas teha ning kas või sedagi, kuidas puud mõõta.

Näituse teine osa, Taani saatkonna stendinäitus võtab vaatluse alla kliimamuutused. Siin saab mõelda, kas ja kuidas mõjutavad kliimamuutused meie isiklikku heaolu ning mis juhtub kliima soojenedes laias ilmas ja siinsamas, meie Eestis.

Tornaado? Jah, tõesti!

Peale huvitava lugemise võib tuuletunnelis oma nahal tunda 15 meetrit sekundis puhuvat tuult ning astuda läbi tornaado.

Briti Nõukogu abiga võib silmaringi avardada evolutsiooniteooria rajaja Charles Darwini kuulsate avastustega ning loodava klaverimuuseumi eksponaadid, päevinäinud klaverid teevad puust ette, kuidas ei tohi suuresti puidust tehtud klaveriga ringi käia.

Uus koguperenäitus
• Lõunakeskuses tegutseva teaduskeskuse Ahhaa kevadmeeleolus koguperenäitus «Ahhaa, omadega metsa!» on avatud 22. juunini iga päev kell 10–20.
• Näitusel saab vaadata ka kliimateemalist teadusteatrit ja planetaariumietendusi Eesti tähistaevast, meisterdada tulevikuautosid ja imemootoreid või uurida kasvuhooneefekti ja hoovuste mõju maailmamajandusele.
Allikas: Ahhaa teaduskeskus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles