Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Zumizev kõrts tuleb tagasi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Siia baarileti kohale paneme ritta igasuguseid erinevaid A. Le Coqi klaase, kirjeldasid taasavatava Zum-Zumi väljanägemise detaile tegevjuht Janis Jaomaa (vasakul) ja Rain Eendra.
Siia baarileti kohale paneme ritta igasuguseid erinevaid A. Le Coqi klaase, kirjeldasid taasavatava Zum-Zumi väljanägemise detaile tegevjuht Janis Jaomaa (vasakul) ja Rain Eendra. Foto: Margus Ansu

Moodsa Beer Colors Place'i ebaedu viis baari omanikud tagasi läbiproovitud kõrtsimudeli juurde ja nii avab järgmisel teisipäeval Tartus Küüni tänava ääres uuesti uksed Zum-Zum.





Vana mööblit Zumi tegijad siiski baari tagasi ei tassi ja eelmise Zum-Zumi silti üles ei pane, aga eelkäijaga sarnaseid jooni on uuel kohal küll.



Mõte uut kõrtsi vana nimega kaunistada tuli tegevjuht Janis Jaomaal, kes lisaks Zumile juhatab vägesid ka sama firma peetavas Püssirohukeldris.



«Seda nime ei pea tutvustama, kui öelda Zum-Zum, siis on kohe selge,» põhjendas valikut mõlemat  söögi-joogikohta pidava firma Pere Restoranid juhatuse liige Rain Eendra.



Lihtsad eestlaste söögid


Küüni tänava teises otsas tegutseva Ristiisa pubi juhataja Kariina Rebane sõnas, et Zum-Zumi tagasitulek neid kundede pärast muretsema ei pane.



«Kui elasime raske aja üle, saame ikka hakkama, märts näiteks oli juba eelnevaga võrreldes parem,» sõnas ta. Pigem võib Rebase sõnul Ristiisa suvist klientide hulka mõjutada teeremont, mis eelmisel aastal kahandas Beer Colors Place'i müüki ja jõuab sel aastal nende maja ette.



Eendra sõnul saab uuest Zumist suures osas samu roogasid, mida vanastki kohast. «Tulevad tagasi  sellised suured ja lihtsad eestlasele söödavad söögid,» ütles Eendra.



Zum-Zumi omanik Rein Kilk sõnas, et uut kohta tehes püütigi tabada praegust aega, kus inimesed tahavad selget ja rikkalikku toitu mõistliku hinna eest.



Hinnad jäävad Eendra sõnul keskmiseks. «Päris säästupubi ei tee, aga mitte ka kallist kohta,» ütles ta.



Õllekokteilide baari jäi peale remonti meelde tuletama ainult suur ekraan seinal ja pikk sohva tagumises servas, uue Zumi tumedast puidust ja kivist sisekujundus on Eendra sõnul inspireeritud inglise ja iiri pubidest.



Beer Colors Place Eendra sõnul kolmeaastase tegutsemise jooksul kasumisse ei jõudnudki, Zum-Zumilt oodatakse igal juhul paremat tulemust. «Moeinimesi, kellele Place mõeldud oli, Tartus nii palju pole, siin on rohkem selliseid kampsuniinimesi,» ütles ta.



Disko jääb ära


«Diskot uues kohas ei lase, pigem sellist rahulikumat muusikat,» sõnas Jaomaa.


Beer Colors Place käivitati ühes A. Le Coqi õlletehasega ning koostööd kavatsetakse  jätkata ka uues Zumis.



Kui Zum-Zum tagasi tuleb, miks seda kolme aasta eest üldse muutma hakati? Omanik Rein Kilk sõnas, et restoraniäris käibki asi nii, et ühe koha eluiga on mõni aasta, siis peab muutusi tegema. «Mul on ka Zum-Zumist juba järgmine idee olemas, üks peenem mõte, aga las see Zum olla oma aja nüüd ära,» ütles ta.



Välikohvikud stardivad


Eile võis Raekoja platsil jalutades näha hulgaliselt kevadpäikese nautijaid: valminud olid esimesed suured suvised väliterrassid.



«Päike, värske õhk ja huvitavam on ka,» tõi terrasside plussid välja Suudlevate Tudengite õuelaua taga jooki nautinud maaülikooli tudeng Triin Teresk.



«Inimesed võtsid väga hästi vastu,» ütles Suudlevate Tudengite tegevjuht Sirle Sõstra, kelle lokaal avas suure väliterrassi eile. «Me lausa ootame suvekohvikute aega, inimesed naudivad päikest ja ei vaatagi üldse rahakotti,» lisas kõrvalasuva Pierre'i kohviku perenaine Jane Võsso. Pierre'i õuelauad olid eile samuti esimest päeva väljas.



Tallinnas raeplatsil tuleb ka tavalise joogi eest välja käia üüratuid summasid, Tartus aga saab näiteks Pierre'i välikohvikust õlle kätte kahekümne viie krooniga.


«Meil on samad hinnad mis sees ja pole kuulnud, et kellelgi väljas oleks kallim,» ütles Sõstra. 



«Kui jääksime ootama seda turisti, kes oleks nõus õlle eest 85 krooni maksma, ei müüks me ilmselgelt midagi,» sõnas Võsso.



Linnavalitsuse ettevõtluse osakonna peaspetsialisti Evelina Geryaki sõnul tuleb tänavu Tartu kesklinna umbes paarkümmend välikohvikut. Sel aastal on neid pisut rohkem kui varasematel, näiteks on lisandunud Mir ja Kohvipaus Rüütli tänavale, sõnas ta. (TPM)

Tagasi üles