Näitleja kutsus kolleegi kohtama

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Volkonski ja Laura Peterson on publiku ees ühtejutti poolteist tundi.
Peeter Volkonski ja Laura Peterson on publiku ees ühtejutti poolteist tundi. Foto: Lauri Kulpsoo

Peeter Volkonski ja Laura Peterson tulevad Genialistide klubi saali. Uks käib raskelt kinni. Saalis on kahel pool seinte ääres istmeread. Mänguplats nende vahel on tühi – ei ühtegi dekoratsiooni ega rekvisiiti.


Kuulus habemik seletab oma noorele kaunile kolleegile, et oleks võinud ju mujal ka kokku saada, aga ta tahtis kohtuda just nimelt selles saalis, kus ta on käinud mõnikord enne etendusi istumas, et lasta peast tekst läbi.



Volkonski seletab vestluskaaslasele, et saal asub hoones, kus varem oli ülikooli spordisaal. Eesti ajal aga mängisid selles korvpalli tütarlaste gümnaasiumi kasvandikud, kellest ühega juhtus saladuslooriga kaetud lugu. Mängus oli ka mustade vuntsidega kehalise kasvatuse õpetaja.



Urmas Vadi lavastus


Nõnda algab Tartu Uue Teatri praeguse hooaja viimane uuslavastus «Peeter Volkonski viimane suudlus». Selle on kirjutanud ja lavastanud kirjanik ja raadioajakirjanik Urmas Vadi, kes varem, kuus aastat tagasi debüteeris lavastajana VAT Teatris oma näidendiga «Kohtume trompetis!».



Nõnda ei olegi väga üllatav, et nüüdses lavastuses on lisaks nimetatud sportlikku laadi loole palju teatriteemalist juttu, mida Vadi tahab Volkonski ja Petersoni vahendusel publikuga jagada.



Nii näiteks seletab Peeter Volkonski, kes mängib Peeter Volkonskit, et teda on ikka marru ajanud dekoratsioonid, et kostüüm kisub alati ja et kingadega on kaks võimalust – need on kas liiga suured või pigistavad. «Muusika on alati vale,» lisab ta. «Ja valgusega on sama lugu!»



Kuid lisaks teatri asja ajamisele ajavad tegelased oma asja ja tahavad esitada oma kõige olulisema loo. Nagu etenduse edenedes selgub, on see neil kahe peale ühine.



«Peeter Volkonski viimast suudlust» on huvilistel võimalik näha peale Genialistide klubi ka mujal.



Nimelt sõidab trupp eeloleval pühapäeval Tallinna, kus on käimas Tartu Uue Teatri külalisetendused.



Etendused Tallinnas


Tallinlaste ette on Kanuti Gildi saalis juba tulnud «Vene rännumehe ülestähendused» (teisipäeval) ja «Viimased korraldused neile, keda ma kunagi olen armastanud» (eile). Homme etendub sealsamas «Ird, K.» ja laupäeval kobarkinos «IDentiteet».




Hooaja viimane uuslavastus


• Tartu Uue Teatri teise hooaja viimane uuslavastus «Peeter Volkonski viimane suudlus» esietendub Genialistide klubis (Lai 37 taga) täna kell 19.



• Autor ja lavastaja on Urmas Vadi, kunstnik Kristiina Põllu, näitlejad Laura Peterson (Theatrum) ja Peeter Volkonski.



• Järgmine etendus on Tallinnas Kanuti Gildi saalis 18. aprillil, Genialistide klubis saab «Peeter Volkonski viimast suudlust» vaadata taas 20. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles