Esimene rahvaluuleolümpiaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PILLE RUNNEL

Traditsioonilise üle-eestilise keskkooliõpilaste kirjandusolümpiaadi asemel korraldati sel aastal esimest korda olümpiaad rahvaluule valdkonnas. Vanemas vanuseastmes võitis olümpiaadi Jaak Tomberg Tartu Miina Härma Gümnaasiumist.

Teine koht läks Jõgeva Gümnaasiumi õpilasele Ave Tupitsale, kolmandat jagasid viljandlased Kadri Kõiv ja Kiti Kaur. Nooremas vanuseastmes (9. ja 10. klass) tuli võitjaks Elo-Hanna Seljamaa Tallinna Kadrioru keskkoolist.

Tartu Ülikooli rahvaluule õppetooli õppejõud Ülo Valk rääkis «Postimehele», et põhieesmärk oli olümpiaadi kaudu teadvustada, et folkloor ei ole surnud kultuurivaldkond, ta on alles praegugi. Traditsioonilise regilaulu asemele on nüüd tulnud teised vormid.

«Ma arvan, et see olümpiaad seda eesmärki ka täitis, et mingisugune äratundmine tekkis nii õpetajatel kui õpilastel. Paljudele on rahvaluule tähendanud väljasurnud, hääbunud regivärssi, mida on loetud lugemikust ja mis on üks raskestimõistetavamaid rahvaluule valdkondi. Kohati pole keegi suuteline seda adekvaatselt seletama,» rääkis ta. «Tegelikult elavad inimesed ise selle folkloori sees ja ise loovad ning kannavad seda endale teadvustamata, õpilased kaasa arvatud.»

Ülikoolis on sellel aastal esimest korda eraldi vastuvõtt eesti keele harusse ning kirjanduse ja rahvaluule harusse. Olümpiaadi vanema astme kolm esimest saavad Tartu Ülikooli eesti filoloogia erialale üldkonkursi väliselt.

Tagasi üles