Tartlased saavad 3D-kino

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3D-seanss Coca-Cola Plaza kobarkinos.
3D-seanss Coca-Cola Plaza kobarkinos. Foto: Toomas Huik

Tartus on kaks kino, mis näitavad kahedimensioonilisi filme, ja üks, mis näitab 4D-filme. Homme aga täitub sinna vahele jääv auk ja tartlased saavad näha ka seni puudunud 3D-kino filme.



Esimeste sügavate filmidena tulevad Ekraani suure saali linale perefilm «Kuidas taltsutada lohet» ja fantaasiaseiklus «Titaanide kokkupõrge». Varsti saabuvad ka palju kõmu tekitanud «Avatar» ja «Alice imedemaal».



3D-seansi piletihind on Tartus sama mis Tallinnas ja siinsest tavapiletist umbes poole kallim. Forum Cinemasse linastusjuhi Rein Palosaare sõnul on see tingitud tehnika hinnast. «Ainuüksi need prillid maksavad piisavalt palju. See investeering, mida me praegu 3D-kino Tartusse viimisega teeme, on miljonites,» rääkis Palosaar.



Uus tehnika


3D-efekti saamiseks kasutatakse n-ö aktiivprille, mis peale iga seanssi pestakse vastavas masinas puhtaks. Neid saavad kanda ka inimesed, kel paar tavalisi optilisi prille juba ninal.



Ainult spetsiaalsetest prillidest 3D-filmi näitamiseks ei piisa, kino vahetas välja peaaegu kogu suure saali tehnika. Osta tuli nüüdisaegne digitaalkino projektor – see on samasugune kui Coca-Cola Plazas –ning uued kõlarid ja uus võimendi.



Lisaks tuli teha muid ümberkorraldusi: ehitada ümber saali põrand, muuta tõusu, suurendada reavahesid, nii et kohti jäi vähemaks.



Vahepeal asendati Tartu vanad istmed Coca-Cola Plaza toolidega, ka need vahetatakse uuesti välja. «Kuigi istmekuju jääb samaks, on need täiesti puhtad uued istmed seal,» ütles Palosaar. Toole on saalis 150.



Cinamon on kannul


Alles jääb ka tavalise 35-millimeetrise filmi projektor, nii et saal pole ainult 3D-filmide vaatamiseks. Palosaar arvas, et kuna kolme dimensiooniga filme tehakse järjest rohkem, võiks olenevalt filmi pikkusest olla Ekraanis kuni viis 3D-kino seanssi päevas.



Tema sõnul tuuakse Lõuna-Eesti vaatajatele kõik uuemad 3D-filmid. Kui kaua need kavas püsivad, sõltub juba külastajate huvist ja uute filmide pealetulekust.



Tartu teise kino, Cinamoni juhatuse liige Kristjan Kilp ütles, et kindlasti avatakse selle aasta jooksul ka Tasku kinos 3D-saal, kuid praegu ei olnud ta veel valmis sellest lähemalt rääkima.



Igatahes ei ole Ekraanil pikalt aega oma mitmedimensioonilist eelist nautida, sest konkurent on kuklasse hingamas.



3D-filmiseansside piletihinnad


• päeval 65 kr (tavaline 30)



• õhtul 90 kr (tavaline 50)



• perefilmidel lapsepilet


55 kr (tavaline 30)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles