Jõgi pressib inimestele külje alla

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Keldrid on vett täis, ilmselt on vesi ka mõnes majas. Nõnda rääkisid eile hommikul Kabina endises suvilakooperatiivis elav Vladimir Jessin ja tema naabrinaine, kes praegu käib kodust väljas kalamehesäärikutega.



Emajõgi hakkas endist nõukogude sõjaväelaste suvilakooperatiivi uputama nädal tagasi.  «Alguses tõusis vesi neli sentimeetrit ööpäevas, nüüd tuleb ööpäevaga paar sentimeetrit juurde,» rääkis Sookalda tee ääres elav Vladimir Jessin. «Siin on kõigil vesi keldrites.»



Mõnes keldris on vett pool, mõnes poolteist meetrit. Vladimir Jessin on kuulnud, et tema lähedal elav pere on mööbli põrandast kõrgemale tõstnud, sest majas olevat kümme sentimeetrit vett.



Tänavad kui jõed


Selles elamurajoonis on 26 maja. Aiad on vähem või rohkem vee all ning majadeni viivad Sookalda tee ja Võidu tänav on Emajõega üheks saanud ja kohati ulatub vesi põlvini. Enamiku majade toad on õnneks kuivad, sest elamised on ehitatud kõrgemale kohale.



«Teisipäeval oli siin veel vähe vett,» rääkis Võidu tänava lõpus elav Antonina Krasilni-kova. «Aga õhtul ja öösel hakkas vesi peale pressima. Nüüd on tagaaed lihtsalt õudne!»



Tagaaias saab liikuda ainult kalamehesäärikutega.



«Vot nii me elame,» ütles Antonina Krasilnikova. «Kalad keldris ei uju, aga pea needki ei tule.» Uputus pole paarkümmend aastat oma suvilaks ehitatud majas elavale pensioniealisele Antonina Krasilnikovale võõras. «Siin on varem ka paar-kolm korda uputanud,» rääkis ta. «Aga et vesi meid ümberringi piiraks – seda pole olnud.»



Jõgi tõuseb veel


«Uputus on inimesed närviliseks teinud,» ütles Vladimir Jessin. «Kardame siin kõik, et vesi lõhub vundamendid ära. Mingit infot ei saa kah kusagilt, kaua vesi veel tõuseb.»



«Jõgi tõuseb endiselt,» kinnitas EMHI hüdroloogiaosakonna Lõuna-Eesti sektori peaspetsialist Ene Randpuu. «Luhtadel on tohutult palju vett ja ka Võrtsjärv toidab Emajõge praegu hästi.»



Jõe alanemist ootavad pikisilmi ka mõned Tartus Kvissentali teel elavad inimesed. «Vesi on keldris, aga tuppa pole õnneks tulnud,» rääkis jõest mõnekümne meetri kaugusel elav Veera Ots. Veel natuke ning siis on vesi tal saunas ja laudas. «Siga mul ainult on, too veel ära uppunud ei ole,» naeris Veera Ots. 



Kodust välja käib ta praegu tagahoovi kaudu, sest jõeäärsel teel on vesi üle põlve. «Nii hull vesi ja nii kaua – seda pole siin varem olnud,» kinnitas 1978. aastast Kvissentali teel elav Veera Ots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles