Tartumaa Teede aktsiamüük nurjus

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts Foto: Peeter Langovits

Tee-ehitusfirmade ennustus, et Tartumaa Teede aktsiate müük rohkem kui 50 miljoni kroonise alghinnaga võib nurjuda, läks täide. Ühtegi ostuhuvilist ei leidunud.


Erafirmade juhid märkisid tänavu veebruaris, et riigi seatud alghind 2008. aasta suvel moodustatud riigiaktsiaseltsi eest on ilmselt liiga kõrge, sest Tartumaa Teede pikaajaline leping kõigi Tartumaa riigiteede aastaringseks hoolduseks lõpeb juba 2011. aasta märtsis.



Alghind madalamaks


Võrdluseks: kui riik müüs mullu detsembris talle kuulunud Vooremaa Teede aktsiad 47 miljoni krooni eest Merko Ehituse tütarfirmale Tallinna Teede ASile, andis ta teehooldemasinatega kaasa 2014. aastani kehtiva hooldelepingu. Vooremaa Teede aktsiate alghind oli 30 miljonit krooni.



Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts kinnitas, et riigil on kavas korraldada Tartumaa Teede aktsiaile kordusenampakkumine. Partsi sõnul pole alghinda veel määratud, kuid ilmselt peab valitsus mõistlikuks seda alandada.



«Riigivaraseaduse kohaselt võib alghinda langetada kuni 20 protsenti, kuid nii suur ei saa allahindlus ilmselt tulla, sest alghind ei ole õhust võetud number, vaid põhineb hinnangul aktsiate väärtuse kohta,» selgitas Parts.



Ühtlasi välistas minister võimaluse, et riik sõlmib Tartumaa Teede ihaldusväärsemaks muutmiseks ettevõttega uue pikaajalise teehooldelepingu.



«Riigiteede hooldelepinguid sõlmitakse riigihanke teel, et saada parimad tingimused, seega ei tule kõne alla Tartu Teedega uue lepingu sõlmimine mingis muus korras ning ostjatel tuleb väärtuse hindamisel lähtuda äriühingu praegustest lepingutest,» teatas Parts.



Riigilt kindel leib


74 töötajaga Tartumaa Teed teenis mullu 68,3 miljoni krooni suuruse käibe juures kaks miljonit krooni kasumit.



2008. aastal kasvatas Tartumaa Teed vabaturult hangitud lepingute osakaalu 30 protsendile, eelmisel aastal kukkus vabaturu osakaal 16,4 protsendile.



Kindla leiva 83,6 protsendiga annab jätkuvalt riigi tellimus, mis 2011. aasta kevadel otsa saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles