Koolitus viib töötud ettevõtetele kosja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu koolitusfirma mõtles välja maailmas ainulaadse töötuse vähendamise projekti, mis aitab ettevõtlussoonega töötutel vilunud tegijate abiga oma äri alustada.


Programmi korraldava Estonian Euromanagement Ins­­titute'i (EEI) direktor Marju Unt selgitas, et projekti tuum on olemasolev ettevõte, kellel on kõrvalvaldkondi, kus ta ise tegutseda ei suuda või ei taha. Neid ülesandeid kutsutaksegi täitma uus, ettevõtlussoonega töötu loodud firma.

Juba toimivat firmat nimetatakse projektis kujundlikult Jupiteriks ja selleks võib olla näiteks murutraktoritega kauplev aiatehnikapood. Paljud sealt traktori ostnud tahaksid, et keegi nende masinat ka remondiks ja õlitaks, pood aga sellega ei tegele.

Tänu vilistlastele

Siin tulebki mängu alustav ettevõtja, praegune töötu, kes hakkab poe müüdud traktoreid hooldama, sõnas Unt. Piltlikult öeldes saab uuest ettevõtjast Kuu, mis tiirleb ümber Jupiteri (päris Jupiteril on üle viiekümne Kuu). Nii on alustaval ettevõtjal oma äriga pihta hakates palju suurem šanss õnnestumiseks, sest esimesed kliendid on kohe olemas.

«See kõik saab õnnestuda ainult siis, kui mõlemal poolel sellest kasu on,» sõnas firma Reginett omanik Jaan Lusikas, kes võtab koolitusest osa Jupiterina.

Unt lisas, et andmaks juba olemasolevatele ettevõtjatele kindlust, et uus tegija näiteks nende klientidega jalga ei lase, peaks koostööna asutatavatest ettevõtetest 51 protsenti kuuluma Jupiterile.

Ta lisas, et sellise projekti peale ei saaks isegi mõelda, kui EEI-l ei oleks aastate jooksul kogunenud väikestest ja keskmise suurusega ettevõtete omanikest koosnevat liikmeskonda, kelle seast tulevad projekti Jupiterid.

Oma alustavast firmast suuremat poolt ära anda võib olla psühholoogiliselt raske, möönis Dorpati konverentsikeskuses projekti kohta korraldatud teabepäeval osalenud Kersti, kes oma äriplaani liigvarase avalikustamise hirmus leheveergudel perekonnanimega esineda ei soovinud.

Unt sõnas, et enamasti paraku alustataksegi üksi oma äri, kuid koostöö Jupiteriga aitab uue ettevõtte lihtsamini jalule ja selle nimel tasub pingutusi teha.

Äriplaanid valmis juuniks

«Tegu on ju pilootprojektiga, küsimusi on veel palju,» sõnas EEI programmidirektor Helve Ulmas. Esimest koolitust tasubki võtta kui suurt eksperimenti, lisas Unt.

«Tartus katsetame seda mudelit esimest korda maailmas ja loodame, et ka mujal hakkavad Jupiterid Kuid otsima ning Kuud võimalikel Jupiteridel silma teritama,» sõnas ta.

Dorpati konverentsikeskuses peetud teabepäeval jagati infot kaheksakümnele töötule, kelle seast valitakse välja kuusteist kõige sobivamat, kes pääsevad Jupiteridega koostööd tegema.

Reedel genereerisid Kuudele äriideid paarkümmend ettevõtjat, aprillist juunikuuni läbitakse mitu astet, mille käigus selgub, kuidas tegutsevad ettevõtted ja värsked alustajad kokku sobivad. Jaanipäevaks valmivad äriplaanid, mida Kuud teoks tegema hakkavad.

Ärinõuandla koolitab ja toetab

Eelmisel nädalal sai SA Tartu Ärinõuandla Euroopa sotsiaalfondist raha uueks töötute ettevõtjaks koolitamise programmiks. Esimesed 25 õppurit alustavad septembris, seni käivad ärinõuandla juhataja Piret Arusaare sõnul ettevalmistused. Kolmes rühmas koolitatakse kokku 75 töötut.

Kursustele võivad kandideerida kõik Tartumaa töötud. «Valiku teeme motivatsioonikirjade alusel, tahame vastu võtta neid, kellel on tõsine soov,» sõnas Arusaar.

Ärinõuandla uus programm on tavalistest ettevõtluse baaskoolitustest põhjalikum, hõlmates lisaks äriplaani koostamisele loovusõpet, psühholoogiat, turundust ja koostöökoolitust, samuti tuge ja nõu peale kursuse lõppu.

Ärinõuandlas saavad alustavad ettevõtjad veel mitmesugust nõu ja tuge, näiteks käivad ettevõtluse baaskoolitused ja mentorprogramm.

Töötuid koolitab ettevõtjaks ka töötukassa, kuid praegu teeb ta seda märksa vähem kui varem.

Tartu ja Tartumaa töötukassa juhataja Jane Väli ütles, et suur osa seni koolitust saanutest on endiselt töötuna arvel, seega ei ole õppimisest suurt tolku olnud. Sellepärast on lähema poole aasta jooksul tema sõnul Tartus plaanis ettevõtluskoolitust pakkuda ainult viieteistkümnele kõige tragimale soovijale. (TPM)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles