Kuidas nad trahvi teevad?

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühisteenuste Lõuna-Eesti piirkonnajuht Renda Randoja.
Ühisteenuste Lõuna-Eesti piirkonnajuht Renda Randoja. Foto: Margus Ansu

Ühisteenuste Lõuna-Eesti piirkonnajuht Renda Randoja räägib, et parkimiskontrolör kuuleb kodanikelt harva tänu ning ütleb, et vahel on viivistasu otsust ehk trahvi suisa kahju välja kirjutada.



Kui palju teie töö puhul aitäh öeldakse?


Kellele? Meile?

Kindlasti viivistasu otsuse koostamise järel keegi kunagi aitäh ei ütle, tänatakse, kui õpetame kedagi mobiilselt parkima. Väga vähe.

Aga sõimata saate?

Ikka.

Mille eest põhiliselt?

No et oleme viivistasuotsuse teinud. Et inimene on olnud arsti juures või kusagil mujal, kust ta ei ole saanud vajalikul ajal püsti tõusta.

Kui palju teil on valikuvõimalust ja võimalust inimestele vastu tulla, kui ta tõesti ei saanud ette näha aja ületamist?


Selle hetkeni, kui kontrolör on alustanud otsuse väljakirjutamist. Kui on ära kirjutatud, siis kontrolör seda enam tühistada ei saa. Ainult linnavalitsusel on õigus oma haldusmenetluse otsust muuta või tühistada.

Kui mitu sõna võib olla blanketil kirjas, kui on juba liiga hilja?


Kui on teenindaja nimi ja tänava nimi märgitud, siis veel saab.

Auto juures tegutseva kontrolöri juurde on seega siiski mõtet kiirustada?


Suhelda on alati mõtet.

Kui palju on selliseid kordi, kus kahjutunne võtab võimust?


Kindlasti on seda paljudel kordadel.

Millistel kordadel?

Eriti siis, kui Vallikraavi tänavas oli onkoloogiahaigla ja inimesed tulid kemoteraapiast. Neil oli arvatust kauem läinud ja nad ei saanud minna juurde maksma. Siis tulevad pisarad silma.

Uskumatult suur hulk viivistasu otsuseid on seotud parkimise alguskellaaja märkimisega ehk siis mitteüheselt mõistetava kellanäiduga. Kui palju kaalutlemise kohti on?

Väike eksimine on lubatud. Linnavalitsusega oleme aga täpselt kokku leppinud, millist näidu märkimise viisi me loeme mitteüheselt mõistetavaks. Meie teeme nii, nagu linnavalitsus soovib.

Milline on tõlgendamise võimalus?

Sageli pole võimalik kella näidust tuletada, mida inimene on mõelnud.

Aga kellaga pusserdamine on ilmselt vähenenud?

Seda kindlasti.

Kas praegu on ülekaalus parkimise algusaja märkimine kellaga või sedelile kirjutatult, nagu linnavalitsus segaduste vältimiseks on soovitanud?


Nii ei oska öelda, sedeleid on alati olnud. Aga olen näinud, kui on kommipaberitest välja rebitud või plastiliinist voolitud.

Parkimine Tartus
• Mullu kogunes tasulise parkimise eest 8 455 333 kr, millest linnale läks 6 279 918 kr (74%) ning firmale Ühisteenused 2 175 415 kr (26%).
• Viivistasu otsuseid koostati 10 373 (2 912 940 kr).
• Kogu laekunud viivistasu oli 2 907 593 kr, millest Ühisteenused said teenus­­tasu 18% ehk 523 367 kr.
• Vaidlustati 1013 viivistasu otsust. Neist 530 rahuldati täielikult või osaliselt, 441 jäi rahuldamata ja 75 jäi läbi vaatamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles