Uputav jõgi ajas pere kodust välja

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle vee taha jääb Richard Austa kodu, kus vesi ulatub trepini. Austa aias ujub nüüd ringi pardipaar.
Selle vee taha jääb Richard Austa kodu, kus vesi ulatub trepini. Austa aias ujub nüüd ringi pardipaar. Foto: Sille Annuk

Jube, mis siin sünnib, toas on kaheksa sentimeetrit vett, rääkis Kabinas elav Kristel Visk nutuga pooleks. Majja tunginud vee pärast elab ta nüüd koos kahe lapsega oma vanema tütre juures linnas.



«Ütlesin mehele, et mina ei taha sellist asja enam üle elada,» rääkis eile oma kodu hoovis kalamehekummikutega suures vees ringi kahlanud Kristel Visk. «See on õudne! Lihtsalt näed, kuidas vesi tõuseb, ja teha ei saa midagi.»

Kabina 28 elamisega endises aianduskooperatiivis Roos hakkas majadest sadakonna meetri kaugusele jääv Emajõgi kraavi pidi majade aedadesse tungima nädal tagasi.

Nii hull pole olnud


«Kõndisin sokkidega toas ja vaatasin, et mis jama on, sokid said märjaks,» meenutas kolmandat aastat Kabinas elav Kristel Visk. «Siis nägin, et põrandalaudade vahelt läikis vesi vastu.»

Eelmisel kolmapäeval oli vesi maja koridoris, neljapäeval oli koridori kõrval sauna põrandal seitse sentimeetrit vett. Reede hommikuks oli vesi jõudnud kööki ja õhtul loksus see juba tubades. Õues küünib vesi kohati üle põlve, tavaliste kummikutega pole seal midagi teha.

«Nii hull ei ole asi siin kunagi olnud,» rääkis Kristel Viski naabrimees, 1970. aastate algusest Kabinas elanud Richard Austa. Temal ulatus vesi eile trepini.

Veest on endises Roosis puutumata vaid jõest kõige kaugemale jäävad majad, mis on ehitatud kõrgemale kohale. Seal elavad nüüd ka Kristel Viski kaks koera.

Silma järgi hinnates on veevangis kaks kolmandikku majadest, peale Kristel Viski elamise ei ole vesi teistesse majadesse sisse murdnud.

«See tänavune uputus on ikka juba rohkem kui jama,» märkis Richard Austa. «Elu on igatepidi häiritud.» Tema kaevu ülemine rake on pooleldi vee all.

«Praegu võtame kaevust ainult pesuvee ja keetmiseks vee, joogivee toome linnast,» ütles Richard Austa.

Kindlustus ei aita

Kristel Visk küttis eile kodus ahju ja pliiti, ahjus olid söed märjad. «Alles kaks aastat tagasi sai meil sees remont tehtud, nüüd peab jälle otsast peale hakkama,» ohkas ta.

Kindlustusest pole perel abi loota. «Kindlustus ei maksa üleujutuse kahjusid kinni, kui üleujutus pole tekkinud tormist,» ütles Kristel Visk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles