Parimad mõtteragistajad õpivad Karlovas

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miina Härma gümnaasiumi teise klassi õpilased Artur Avameri (vasakult), Markus Laanoja, Johannes Sarapuu, Anne Mai Mänd ja Laura Pau tulid «Mõtteraginal» teisele kohale.
Miina Härma gümnaasiumi teise klassi õpilased Artur Avameri (vasakult), Markus Laanoja, Johannes Sarapuu, Anne Mai Mänd ja Laura Pau tulid «Mõtteraginal» teisele kohale. Foto: Margus Ansu

Eile kohtusid Raatuse gümnaasiumis 14 Tartu kooli teise klassi jütsid, et pidada maha finaalmatš ajugümnastikas ehk «Mõt­­teragina» mälumängus.


«Õige vastus on: ilves» teatab kiri ekraanil mälumänguküsimuse vastust. Üle saali rõkkab entusiastlik «Jess!» ja lapsed ei jõua ära oodata järgmist küsimust spordivaldkonnast. Tahvlile ilmub anagramm «innest surattanemi amadsul». Tõsta tähti nii, et tuleks spordialade nimetused. Saalis kõlab jälle  «Jess!», kui minuti pärast ilmuvad ekraanile õiged vastused «tennis», «ratsutamine» ja «maadlus».



Nii käis esimene «Mõtteragina» mälumäng mullu novembris, teine jaanuaris ning eilne võistlus selgitas lõplikud võitjad, kelleks osutusid Karlo-va gümnaasiumi viis tublit õppurit. Nemad saavad nüüd minna Alam-Pedja looduskaitsealale jõelodjaga Jõmmu  viiendat aastaaega kaema.



Tundmatu Peremees Jaak


«Tahaks õpetajale aitäh öelda,» märkis võitjaks tulnud Triinu Halgma ja meeskonnakaaslane Laurits Martin Muru lisas, et tema tahaks õpetajale lilli kinkida. Karlova gümnaasiumi mõtteragistajaid juhendas õpetaja Jane Kukk.



Esimene klass oleks natuke liiga noor, aga teine klass on just täpselt paras, et teadmistes mõõtu võtta. Teemadeks on Eesti, nuputamine, muusika, lastekirjandus, sport, loodus ja varia. Mälumängu juhtija, Raatuse gümnaasiumi algõpetuse õppetooli õpetaja Tiina Vink nentis, et mingil põhjusel on eelmistest voorudest kõige enam lauale jäänud küsimusi lastekirjanduse valdkonnast.



Lotte tunnevad lapsed hõlpsasti ära, kuid Peremees Jaaku juba märksa kehvemini.


Võitjameeskonna noormees Laurits Martin kinnitas, et neile lastekirjandus küll kõige raskem teema polnud. Keerulisimaks osutus hoopis nuputamisvooru mõistatus mustast mehest.



«Lõpu poole tuli neid küsimusi päris palju, millele vastata ei osanud,» ütles Muru.  


«Kuldvillaku» põhimõttel korraldatud mälumängul said lapsed valida teema ning raskusastmele vastava küsimuse. Lisaks üldteadmistele oli laual ka palju küsimusi päevakajaliste teemade kohta.



Millal üleriigiline tuleb?


Teisele kohale tulnud Miina Härma gümnaasiumi esindusvõistkonna klassiõpetaja Eve Kukemelk kinnitas, et lapsi mälumänguks õpetada ei saagi – need teadmised peavad tulema kodust vanematega vesteldes, internetist teavet otsides või raamatuid lugedes. 



Lapsevanematele on mälumäng sedavõrd meelt mööda olnud, et üks neist tuli uurima, kas sellest voorust edasi on võimalik ka üleriigilisse vooru saada.



Kuigi nii suurelt veel esimest korda toimunud üritust kavas korraldada pole, on kindel, et Raatuse gümnaasiumi õpetajad võtavad «Mõtteragina» ette ka järgmisel aastal.



Tiina Vink vihjas, et järgmisel aastal antakse noortele mõtteragistajatele üks küsimus, mis on nopitud sellest artiklist.



«Mõtteragin»

• Esikoht: Karlova gümnaasium



• Teine koht: Miina Härma gümnaasium



• Kolmas koht: Veeriku kool



Huvitavaid küsimusi:


• Kuidas on käelaba teise sõnaga?



• Mis kuul ja päeval algas sel aastal kevad?



• Mis autori raamatu tegelased on Kuri Radiaator ja Kaka?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles