Üleujutus ohustab Tartus üha uusi alasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Emajõgi küündis täna, reede hommikul kella viie ajal Tartus 313 sentimeetrit üle hüdroloogide mõõdulati nulli. Ööpäevaga oli jõgi tõusnud kuus sentimeetrit.


Aasta tagasi 9. aprillil ulatus Emajõgi Tartus 250,4 sentimeetrit üle mõõdulati nulli.

Eile päeval tihendasid päästjad ja kaitseliitlased Supilinna tagumist kraavi ka teisest otsast, kuna möödunud nädalavahetusel asetatud liivakottide vahelt oli vesi hakanud läbi jooksma. Suurem veevool saadi taas pidama, kuid täna hommikul võis näha, et vesi pressib end värskelt paigaldatud liivakottide vahelt siiski edasi.

Ka Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonnajuhataja Rein Haak polnud eile kindlustustöid jälgides päris kindel, kas liivakotid päästavad Supilinna üleujutusest.

Tartu Postimehele rääkis ta, et päästjatega on arutatud võimalust kasutada nende võimsat pumpa. See võimaldaks ehk Supilinna voolanud vee jõkke tagasi tõrjuda. Sel juhul kompenseeriks linn päästeametile pumpamiseks kuluva kütuse.

Kuku raadio hommikuprogrammile «Ärataja» rääkis Haak täna, et hommikul avaldusid uued suurveest tingitud ohud.

Liiva tänava jõepoolne ots on juba uppumisohus ning sinna tuleb kiiresti liivakotte viia ja vaadata, kuidas sealne sadeveesüsteem toimib, rääkis Haak. «Liiva 16 maja ümber on ööga tekkinud järv ning nüüd tuleb kiiresti meetmed tarvidusele võtta, et selle «järve» veetase ei suureneks.»

Ta lisas, et Vana-Ihastes oli vesi hommikuks majade vahel tõusnud ja oli jõudnud juba Salutähe tänavale. Inimesed saavad küll tänava poolt majja ja majast välja, ent tagaaiad on ümbritsetud veega.

Haak lisas, et ka Ranna puiesteel lainetas hommikul vesi, hoolimata sellest, et seal tõsteti alles mõne päeva eest teed ja sinna veeti killustikku.

Tartu linnavalitsus kutsus tänaseks kokku kriisikomisjoni koosoleku, et arutada Emajõe veetaseme edasise tõusu tagajärgi ja tegevuskava võimalikuks uputuseks.

Ilmajaama prognoosid ennustavad edasist tõusu kuni pühapäevani. Ööks vastu homset ennustatakse ka sadu, mis kiirendaks veetõusu veelgi. Suuremad üleujutusalad asuvad Supilinnas ja Vana-Ihastes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles