Aura kaalub hinnatõusu

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujujad Aura keskuses.
Ujujad Aura keskuses. Foto: Margus Ansu / Postimees

Mullu ligi poole miljoni krooniga kahjumisse jäänud Tartu veekeskus ennustab kahjumi kasvamist ja kavandab sügisest elektrihinna olulisest kallinemisest tingituna ujulapiletite hinna tõusu. 



Tartu veekeskuse juhataja Tiia Teppan ütles, et 460 000-kroonise kahjumi teenis Aura 17,7 miljoni kroonise käibe juures. Lõviosa kahjumist põhjustas külastatavuse vähenemine.



Inimesi käis keskmiselt 15 protsenti vähem kui mullu: ujulas 10, veepargis 22 ja terviseklubis 20 protsenti. Tõusujoonel oli vaid koolinoorte ja ujumisklubide külastuskordade arv.



Tänavu on külastatavus olnud pigem stabiilne, siit leevendust tulemas ei ole. Teisalt on aga Aura oma enam kui kahegigavatise elektritarbimisega suurklient, kes aprillist peab elektrit ostma vabaturult.



Kokkuhoiust ei piisa


Esmane rehkendus ütleb, et see suurendab aastast elektrikulu umbes 700 000 krooni võrra.



Hinnatõus võiks Teppani sõnul kõne alla tulla odavamate ujulapiletite puhul – see tähendab hommikusi ja hilisõhtusi odavamaid pileteid ja ühtlasi sama aja soodusrühmade pileteid.



Need maksavad praegu vastavalt 50 ja 40 krooni. Hinnad on samas suurusjärgus kui Anne saunas, kus pole basseini, aga on lubatud vihelda.



Samas on teistes võrdluse aluseks võetud ujulates hinnad vähemalt 15 krooni kallimad.



Aura nõukogu otsustas siiski, et enne juulikuist kollektiivpuhkust hinnatõusu ei tule. Otsustamiseks vaadatakse veel kord üle kokkuhoidu võimaldavad kohad.



Ootuspärane asi


Teppani sõnul pole säästuvõimalusi palju, sest nii tegevus- kui tööjõukulusid on juba kõvasti kokku tõmmatud.



Aura nõukogu esimees Verni Loodmaa ütles, et ettevõtte kahjumisse minek ja kallimate teenuste kasutajate hulga vähenemine oli ootuspärane. Ta sõnas, et õnneks on viimastel aastatel kogunenud jaotamata kasumit.



Piletihinna tõstmist on nõukogu tema sõnul tõesti puudutanud, ent Loodmaa osutas, et juba praegune külastatavuse analüüs näitab inimeste hinnatundlikkust.



Tartu linnavalitsus ei ole Aura majandusaruannet ja piletihindade muutmist veel ametlikult arutanud, kuid üleeile pressikonverentsil leidsid linnavalitsuse liikmed, et pigem oleks mõistlik, kui Aura kahjumit tuleb katta, vähendada linnale makstavat renti.



See on tänavu 1,3 miljonit krooni. Tunamullu oli 1,8 miljonit ja mullu 2,5 miljonit.



Teppan ütles, et kahjumi põhjusi võib näha ka mulluses suuremas renditasus. Kui seda poleks tõstetud, ei olekski Aura tema sõnul üldse kahjumis.



Aura külastajate arv


• 2007    362 843



• 2008    367 051



• 2009    312 748

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles