Maitsed sirguvad hästi ka aknalaual

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heade tingimuste korral kasvavad taimed ka aknalaual suureks ja lopsakaks.
Heade tingimuste korral kasvavad taimed ka aknalaual suureks ja lopsakaks. Foto: Liis Treimann

Aastaid aknalaual maitserohelist kasvatajaile on see töö imelihtne: pistad  aga seemned mulda ja lased kasvada. Esimest korda katsetajal tekib selle juures aga hulganisti küsimusi.


Esiteks – milliseid maitsetaimi üldse aknalaual kasvatada saab? Tuleb välja, et kui on piisavalt valgust, siis peaaegu kõike, mida hing ihaldab.

Juhani puukooli Tartu istikuäri juhataja Maire Kama soovitab vähese valguse korral vaid punakate ja kollakate taimede seemned ostmata jätta. Need tahavad väga valgusrikast kasvukohta ning kui seda ei saa, jäävad nad üsna niruks.

Tavaline lillemuld ei ole Kama sõnul seemnetele päris sobiv, kasutada tuleks külviturvast, kuhu võib kuivuse vältimiseks ka natuke liiva sisse segada. Mulla võib panna nii plast- kui savipotti, esimesed hoiavad küll paremini niiskust. «Müüakse ka selliseid huvitavaid potte, kust taimed kasvavad külgedelt ja ülevalt välja,» rääkis Kama.

Seemned on ostetud ja oled valmis neid mulda pistma, kui tekib juba järgmine küsimus. Pakil on kästud seemnete vaheks jätta näiteks 7–8 cm, mis on väga loogiline, kui need avarale peenrale külvata. Tavalises savipotis aga nii palju ruumi ei ole.

Kama rääkis, et pakil toodud vahemaad ongi mõeldud noorte taimede õue pikeerimisel. Kuna aknalaualt tarvitatakse taimed niikuinii üsna kiiresti söögiks ära, siis võib seemneid potti panna mõnuga, et kasvaks tihedam puhmas.

Taimede väetamine ei ole eriti hea mõte. «Kui te kohe neid toiduks tarvitate, siis see tähendab, et sööte lusikaga väetist sisse,» ütles Kama ning soovitas pigem kasutada näiteks loodusliku väetisega rammusamaks tehtud mulda.

Kui kõik muud katsetused aia taha lähevad, siis võib alati kindel olla sibulale, mis vahel kevade saabudes ka pimedas kapis ja ilma veeta rohelisi võrseid välja ajab. Sellele lootma ei pea siiski jääma, mugula võib panna umbes poolest saadik vette või toetada ta veega täidetud klaasi peale.

Maitsetaimi aknalauale
• tüümian, pune, petersell, rosmariin, basiilik, till, murulauk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles