Mäksa valla töötajatel tuleb palgata puhkus

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kokkuhoiuvõimalusi otsinud Mäksa vallavolikogu otsustas müüki panna kaks korterit ja anda valla asutuste töötajatele ligi kolm nädalat palgata puhkust.


«Kui olukord on hull, siis tuleb valmis olla kõigeks,» ütles Mäksa vallavolikogu esimees Vaike Lillemäe. «Püüame ellu jääda, oleme läbi arutanud palju võimalusi, kuidas praegusel keerulisel ajal hakkama saada.»



Eelmise kuu alguses arutas vallavolikogu vallavalitsuse pakutud kokkuhoiuvõimalusi. Nende hulgas olid ka Melliste raamatukogu ja postkontori ruumide ning meditsiinikeskuse hoone müük.



Püksirihm pingule


Raamatukogu ja meditsiinikeskust volikogu müüki ei pannud, küll läheb aga müüki korter, kus tegutseb postkontor. Praegu peab Eesti Post läbirääkimisi postkontorile ruumide saamiseks Mellistes tegutsevas A ja O kaupluses, vahendas asjade seisu Mäksa vallavanem Arvo Lehemets.



Lisaks sellele kolmetoalisele korterile, kus on aastaid tegutsenud postkontor, paneb vald müüki ka kahetoalise elektriküttega korteri Kaagveres. Postkontori korteri eest loodetakse saada 220 000 ja Kaagvere korteri eest 100 000 krooni.  


Nappiva raha pärast otsustas volikogu vähendada valla asutuste töötajate sissetulekut 10 protsenti. Palka inimestel ei vähendata, kuid nad kõik, välja arvatud riigieelarvest palgaraha saavad algkooli õpetajad, puhkavad sel aastal 18 kalendripäeva palgata. Nii hoiab vald kokku ligi 350 000 krooni.



Lisaks vähendas vald Melliste ja Võõpste raamatukogu ülalpidamiskulusid, selle hulgas ka raha uute raamatute ostmiseks ning kogude lahtiolekuaega. Koos suuremate ja väiksemate kärbetega õnnestus Mäksa vallas püksirihma pingutada veidi enam kui 800 000 krooni võrra.



Kas piisab või ei?


Kas kokkuhoiust piisab või tuleb sel aastal vallal veel püksirihma pingutada? «Seda on praegu väga keeruline öelda,» kostis Arvo Lehemets. «Tulumaks on sel aastal laekunud väga erinevalt.»



Jaanuari laekumise järgi peaks vallavanema sõnul praegusest kokkuhoiust piisama, kuid veebruaris saadud tulumaksu järgi tuleks kulusid kärpida veel miljoni krooni jagu. «Märtsis laekus meil tulumaksu palju paremini kui veebruaris,» märkis vallavanem. «Aga ka see ei olnud rõõmustav summa. Ütleme ausalt: märtsi tulumaks oli lihtsalt halb.»



Tulumaksu suurenemist ei paista kusagilt. Vaike Lillemäe sõnul on vallas juba üle saja inimese tööta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles