Odavaima pakkumuse tegi Tartule Elektrum

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrumi reklaamplakat
Elektrumi reklaamplakat Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Möödunud nädalal lõppenud Tartu linna elektrihankel osales neli firmat. Ehkki pakkumuste detailsem hindamine on veel pooleli, saab juba öelda, et soodsaima pakkumuse tegi lätlaste Latvener­gole kuuluv firma Elektrum Eesti OÜ.

Mullu võitis linna korraldatud riigihanke samuti Elektrum, kuid et toona ei teinud ükski firma konkureerivat pakkumust, leppis raad firma pakutud fikseeritud hinnaga 5,96 senti kilovatt-tunni eest.

Tänavu otsustas volikogu, et linn ostku elektrit börsihinnaga, mis tuleb vaatamata suurtele suvistele kõikumistele soodsam. «Fikseeritud hind kerkib samuti, kui börsihind tõuseb,» selgitas Tartu linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson.

Taas aastaks

Et tuleva aasta hinda elektribörsil ei suuda keegi ennustada, võib ka linnatänavate ja hoonete valgustamiseks kuluvat summat üksnes aimata. Elektriturgki jätkab uutes oludes alles välja kujunemist, mistõttu sõlmib linn elektrimüüjaga lepingu taas kõigest üheks aastaks – tuleva aasta 1. jaanuarist kuni 31. detsembrini.

Elektrienergia ostuhind kujuneb elektribörsi hinna (Nord Pool Spot) ja müüja marginaali summana.

Konkursi olulisimaks kriteeriumiks sai niisiis firmade soovitav kasumimarginaal elektrimüügi eest. Linnavalitsus eeldas, et pakutav marginaal ei ületa 1,2 eurot megavatt-tunni kohta. Pakkumused jäid aga vahemikku 0,68 kuni 1,0 eurot megavatt-tunni eest ilma käibemaksuta.

Peale odavaima pakkumuse teinud Elektrumi esitasid pakkumuse ka AS Sillamäe SEJ, Nordic Power Ma­nagement OÜ ja Eesti Energia Aktsiaselts.

Riigihanke eeldatav kogumaht on 18 300 MWh ning see on jaotatud kaheks osaks: tänavavalgustus (7400 MWh) ning linna koolid, lasteaiad ja muud asutused (10 900 MWh). Linna osalusega sihtasutused ja äriühingud ostavad elektrienergiat iseseisvalt.

Raamleping sõlmitakse nii, et linn tasub tegeliku tarbimise eest ja omavalitsusel puudub kohustus maksta mingi kokkulepitud mahu ulatuses.

Kaks tariifi

Tänavavalgustuses kasutatava elektri hind hakkab mõnevõrra erinema hoonete omast. Jürgensoni sõnul on tariif tänavavalgustuse jaoks veidi soodsam, sest tarbimine jääb peamiselt öisele ajale. Linna koolides ja lasteaedades kulub elektrit aga peamiselt päevasel ajal ning tarbimine kõigub.

Tõenäosus, et Elektrum jätkab Tartu linna elektriga varustamist, on suur, lisas Jürgenson. Kindlalt saab seda väita aga alles nädala pärast, mil riigihankekomisjon on kõik pakkumused vastavalt tingimustele põhjalikult läbi vaadanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles