Ajalooline õllekelder saab sisse uue hoo

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle kuu lõpus oma uksed avava Schrammi õllebaari omanike Joel Ostrati (vasakul) ja Üllar Kaljuranna sõnul on Tartus korralikule õllebaarile kliente piisavalt.
Selle kuu lõpus oma uksed avava Schrammi õllebaari omanike Joel Ostrati (vasakul) ja Üllar Kaljuranna sõnul on Tartus korralikule õllebaarile kliente piisavalt. Foto: Kristjan Teedema

Tartu vanalinn saab peagi juurde veel ühe joogikoha, kui oktoobri lõpus avatakse Rüütli tänaval asuvas Abak­­ha­­ni kangapoe võlvlaega keldris kunagise Tartu õllemeistri järgi nimetatud õllebaar – J. R. Schrammi Keller.

«See mõte tuli Tartu klientide nõudmisest. Sellise valikuga õllebaari Tartus ju pole,» põhjendas uue joogikoha teket üks selle omanikke Joel Ostrat. Õllebaar tuleb ajaloolisesse ruumi, mida kunagine Tartu õllemeister Justus Reinhold Schramm kasutas jääkeldrina.

Õllebaari teise omaniku Üllar Kaljuranna sõnul kuulus kogu praegune Abakhani ja Londoni hotelli kvartal ülemöödunud sajandil Schrammi õlletehasele. «1826. aastal alustati siin majas õlletootmist ning kogu Tartu õlletööstus on saanud tegelikult siit alguse,» selgitas Kaljurand koha ajaloolist tausta. Hiljem viidi tootmine Tähtverre ning 1913. aastal ostis tehase A. Le Coq.

150 õllesorti

Omanike sõnul tuleb uus õllebaar heledates toonides ja minimalistlik. «Siit leiab natuke skandinaavialiku sisekujunduse hõngu,» märkis Ostrat.

Baari südameks on keldri keskel asuv lett. Ligi pooled kaheksakümnest istumiskohast ongi ümber vaskplekiga kaetud leti ning ülejäänud jäävad seinte äärde. Kaljuranna sõnul kasutati leti ehitamisel ka taaskasutatavat materjali. Näiteks baari seinad on valmistatud vanadest puitustest.  

Ostrati kinnitusel tuleb õllekeldri menüüsse 120–150 õlle marki, 30–40 naturaalset siidrit ning väike valik veine. «Ja neile, kes õlle vahele midagi teravamat tahavad, mõtleme kohaliku kiiksuga shot’id ka juurde,» ütles Ostrat.

Esindatud on nii heledat kui tumedat tüüpi õlled. Erinevalt pubidest ei müüda õlut liitriste ja pooleliitriste kannudega, vaid pigem 33-sentiliitristes klaasides. «Nii saab õlut nautida kvaliteetsemalt. Saab proovida erinevaid marke ning leida iga õlle sisu ehk maitset,» kirjeldas Ostrat.

Kaljuranna sõnul on nende soov pakkuda ka Eesti väikeste pruulikodade toodangut. «See trend on Eestis tõusuteel,» lausus ta.

Aasta lõpuks loodab õllekelder saada väiketootjalt Õllenaut ka täitsa oma pudeliõlle. «Praegu käivad veel läbirääkimised ja mõttetalgud, mis maitset me tahame. Aga ma loodan, et detsembriks on meil Schrammi Kelleri õlu olemas,» rääkis Ostrat.

Praadi ei saa

Kuigi traditsioonilist kööki õllebaari ei tule, pole omanike sõnul klientidel vaja tühja kõhu pärast muretseda. «Tuleb väike kööginurk, kus pakume Eesti suupisteid. Seitsmepähklisegu, metsseavorstid, karuliha,» tõi Ostrat näiteid. «Pakutav toit on kõik väikese kiiksuga. Tavalist praeleiba ja kanatiiba meilt ei saa ning fritüü­­ri­­haisu ei tule.»

Kuigi mõlemad omanikud nõustusid, et Tartu kesklinnas on joogikohti juba praegu piisavalt palju, ei karda nad põrumist. «Jah, kohti on palju, aga nende suur miinus on, et nad on kõik rahvast pilgeni täis. Meie eristume suuruse ja viisakama sisekujunduse poolest. Oleme koht, kuhu saab tulla istuma ka pintsakus ja lipsuga peale tähtsat koosolekut,» ütles Ostrat.  

Praeguse plaani järgi avatakse õllekelder oktoobri lõpus ning talvel on see avatud teisipäevast laupäevani kella viiest õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles