Merko jätkab viis aastat seisnud kortermajade ehitust

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merko Tartu kortermajad Vahi alevikus Pärna alleel. Vasakul Pärna allee 8 valmimisjärgus maja.
Merko Tartu kortermajad Vahi alevikus Pärna alleel. Vasakul Pärna allee 8 valmimisjärgus maja. Foto: Margus Ansu

Vahi alevikus viis aastat tagasi pooleli jäänud kuuest kortermajast esimene saab Merko Tartu kinnitusel jõuluks valmis. Lõviosa 42 korteriga majast on juba broneeritud, vabad on veel vaid 12 korterit.

Enne majanduslangust ja kinnisvaramulli katkiplaksatamist sai Merko Tartu kümnest Pärna alleele kavandatud kortermajast valmis neli. Kahel majal jõuti ära valada vundament, neljal püstitada ka seinad.

Tänavu juunis otsustas Merko Tartu ühele viis aastat konserveerituna seisnud majakarbile elu sisse puhuda. Samal ajal ehitustöö jätkuga algas korterite müük.

«Jah, Merko Tartu on müügi edenemisega rahul,» kinnitas firma projektidirektor Juhan Varik.

Koht on soodne

Variku sõnul on korteriturg aktiveerunud ka üldiselt, kuid Pärna allee kasuks räägib tema hinnangul eeskätt terviklik arendus ning hea ühendus Tartu linnaga. Ühes varem valminud Merko majadest paikneb Tartu valla lastehoid ning uus, kuni viit rühma mahutav lastehoid on kavandatud ka praegu müügis olevasse elamusse Pärna allee 8.

Pärna allee korterite suurus on vahemikus 38–80 ruutmeetrit, enamik neist jääb aga vahemikku 55–65 ruutmeetrit. Suuremate korterite ruutmeetrihind on 1200 euro ümber, väiksematel 1300 euro kandis.

«Järgmise kortermaja ehitamine sõltub turu olukorrast,» nentis Juhan Varik. «Prognoosime, et saame alustada ehitamist juba järgmise aasta kevadel.»

Vallikraavi Kinnisvara sai hiljuti valmis kaks kortermaja Tartu Jaamamõisa linnaosas Ladva tänavas. Kummaski on 18 korterit, enamikus 50- kuni 65-ruutmeetrised. Vaid paar korterit küünib üle 80 ruutmeetri. Kortereid on saanud broneerida juba kevadest saadik.

«Ei saa öelda, et läheks halvasti,» kommenteeris Vallikraavi Kinnisvara juhataja Indrek Rentel müügi senist kulgu. Omanik on leitud veerandile kortereist: müüdud on kaheksa, üks broneeritud.

Ladva tänava kortereis maksab ruutmeeter korteri suurusest sõltuvalt 1530–1550 eurot.

Vallikraavi Kinnisvaral on Ladva tänavas varuks veel maatükid kuuele kortermajale. Indrek Renteli sõnul kavatseb firma hakata taotlema ehitusluba järgmisele majale, kui pooled Ladva tänava 36 korterist on müüdud.

«Praegu tundub, et kui oktoobris just imet ei juhtu, ei alga uue maja ehitus enne kevadet, enne lume sulamist,» kõneles Rentel.

Ehitushind kõrgevõitu

Pool aastat tagasi hoiatas Eesti kinnisvarafirmade liit uue kinnisvarabuumi ja turu ülekuumenemise eest. Indrek Rentel ütles, et tema praegu uue kinnisvaramulli teket ei tähelda ja iseäranis ebatõenäone on see Tartus.

Läinud aastal lõpetas osaühing Vikerkaare Majad Uus-Ihaste linnaosa naabruses Lohkva külas Puupilli teel 18–korteriga elamu müügi. 2010. ja 2011. aastal oli firma müünud edukalt 54 korterit  samas kvartalis kahes korrusmajas.

Vikerkaare Majade juhatuse liikme Martin Saarse sõnul läks müük libedalt, sest majanduslanguse tõttu olid peaaegu kõik teised uute korterite pakkujad oma arendusprojektid külmutanud. Viimased korterid läksid Puupilli tee 1c majas mullu kaubaks 911-eurose ruutmeetrihinnaga. 2010. aastal sai samalaadse elamispinna kõrvalmajja, makstes ruutmeetri eest kõigest 650 eurot.

Saarse andmeil on osa neist kortereist taas müügis, ilmseks ajendiks kopsakas vaheltkasu. Puupilli tee 4, 6 ja 8 kinnistul on kerkinud järjest kolm uut nelja korteriga maja, kus keskmiselt tuleb ühe ruutmeetri eest maksta 1200 eurot.

«Kahekümne seitsme korteriga maju ei julgeks praegu küll teha,» tunnistas Saarse. «Risk on seda suurem, et ehitushinnad on kaunis kõrgele läinud.»

Kaheksast valmis korterist on Vikerkaare Majad müünud viis, pooleliolevas Puupilli tee 8 elamus on broneeritud kaks korterit. Martin Saarse sõnul algab neljanda, Puupilli tee 10 maja ehitus ja korterite broneerimine lähinädalail, ära tuleb oodata Luunja vallavalitsuse ehitusluba.

Korterimüük langes

Kinnisvarabüroo Uus Maa võttis äsja kokku maa-ameti üle-eestilised andmed ja leidis, et Tartu kinnisvaraturg oli septembris 218 tehinguga aasta aktiivseim. Juuli ja augustiga võrreldes on tõus siiski marginaalne: juulis oli tehinguid 216 ja augustis 214.

Korterimüük eraldivõetuna langes. Septembris müüdi Tartu linnas 149 korterit, augustis 175. Ruutmeetri keskmine mediaanhind aga tõusis ligi kaheksa protsendi võrra, 1053 euroni, sest korteritehinguis andsid tooni tuliuued elamispinnad ning muidu keskmisest kallimad eluruumid. Aastaga on hinnatase kerkinud 16,6 protsenti, teatas Uus Maa.

Korterite ruutmeetrihindu

• Tartu Ladva tänava uute korterite ruutmeeter maksab korteri suurusest sõltuvalt 1530–1550 eurot.

• Vahi aleviku Pärna allee uute korterite ruutmeetrihind on vahemikus 1200–1300 eurot.

• Lohkva külas Puupilli tee uutes kortermajades tuleb ühe ruutmeetri eest maksta keskmiselt 1200 eurot.

• Kinnisvarabüroo Uus Maa andmeil tõusis korteriruutmeetri keskmine mediaanhind septembris Tartus 1053 euroni.

Allikad: kinnisvarafirmad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles