Tartlased on kõige aktiivsemad eelhääletajad

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskabiinid.
Valimiskabiinid. Foto: Raigo Pajula

Vabariigi valimiskomisjoni veebilehe andmetel elavad kõige aktiivsemad eelhääletajad Tartus, sest Emajõelinna valijatest on valimiskasti juures käinud juba 7,62 protsenti. Jätkuvalt puudub informatsioon selle kohta, kui paljud on oma otsuse kinnitanud arvuti teel.

Tartu valimiskomisjoni esimehe, linnasekretär Jüri Mölderi hinnangul on tegemist siiski suhtelise numbriga, mis ei pruugi kajastada tegelikkust. Nimelt kuuluvad selle protsendi sisse ka elukohavälised eelhääletajad. «Jaoskondadest tulnud tagasiside järgi on enamik eelhääletanutest siiski tartlased,» lisas Mölder.

Valimisaktiivsuselt on Tartu jäänud alati kas viimasele või eelviimasele kohale, jätkas Mölder. «Selle teadmise valguses on praegust numbrit päris ilus vaadata.»

Veebilehe andmetel järgnes Tartule täna lõuna paiku eelhääletuse aktiivsuselt Tallinn 6,38 protsendiga. Lääne maakonnas oli eelhääletuse võimalust kasutanud 4,48 protsenti valijaist ja Võru maakonnas 4,29 protsenti.

Teistes maakondades on valimisaktiivsus mõnevõrra väiksem. Vastupidiselt Tartu linnale pole valimisaktiivus Tartu maakonnas just suur. Valijaist on eelhääletusel osalenud vaid 2,39 protsenti. Mölderi hinnangul on osad Tartus hääletanutest tegelikult kindlasti Tartumaalased.

Jätkuvalt on kõige aktiivsem eelhääletuspunkt Tartu kaubamajas, kuid ka Eedeni keskuses avatud punktis käib vilgas hääletamine. Teistes jaoskondades on olukord rahulikum.

Kui palju on hääli mingis piirkonnas antud interneti teel, selle kohta vabariigi valimiskomisjon informatsiooni ei anna. Terve Eesti peale kokku on e-hääletusel osalenute protsent 6,71.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles