Kunstiostjad ilmutasid passiivsust

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige kallimalt, 670 eurot, leidis ostja Marge Mon­ko «Autoportree sigariga».
Kõige kallimalt, 670 eurot, leidis ostja Marge Mon­ko «Autoportree sigariga». Foto: Repro

Tartu loomemajanduskeskuses peetud noore kunsti oksjonil kujunes kõige kallimalt müüdud teoseks Marge Monko «Autoportree sigariga». Kunstikoguja Margus Punab maksis selle eest 670 eurot.

Aastal 2007 valminud suurt mõõtu teose (73 x 85 cm) autori sõnul on «Autoportree sigariga» tehtud kõige kuulsama Sigmund Freudi portree järgi siis, kui käsil oli fotoseeria «Ütle mulle» tegemine.

Marge Monko võitis tänavu suvel esimese eestlasena Henkeli kunstiauhinna, millega seoses saab ta oma teoseid välja panna Viini nüüdiskunstimuuseumis Mu­mok. Suvel oli tema näitus Tartu kunstimuuseumis.

Kaheksas oksjon

Kaheksandal noore kunsti oksjonil oli enampakkumisel 47 teost. Neist leidis ostja 25 tööd, mille hulgas oli 8 fotot. Kokku oli müügitulu ligi 6000 eurot. «On olnud paremaid oksjonipäevi,» nentis loomemajanduskeskuse juht Raul Oreškin. «Eelmisel korral oli tulu 11 000 eurot.»

Üks aktiivseimaid ostjaid oli kollektsionäär Margus Punab. Mõne pildi puhul osales ta palavaks kujunenud enampakkumises, mida küttis oma näitlejameisterliku oksjonijuhtimisega üles vanemuislane Robert Annus.

«Seekordne oksjon oli uskumatult hea teoste valikuga ja mind üllatas, et ostjaskond oli sealjuures passiivsevõitu,» kommenteeris Punab. Ta ostis oma kogusse viis teost. Lisaks omandas ta 280 euro eest Johanna Mudisti abstraktse õlimaali «Hingemaastik» ja annetas selle lastekodu Käopesa ühele peremajale.

Seekord osutusid kallimateks ostudeks ka Kiwa «kirjakoht», Anna Hõbemäe «Pii­rum» ja Rauno Thomas Mossi «Tütarlaps pearätiga». Kõikide nende eest käisid pakkujad välja 500 eurot.

Komisjon ja kuraatorid

Enampakkumisele kunstnike poolt toodud töödest tegi valiku komisjon. Oma valiku lisasid sellele kuraatoritena Triin Tulgiste ja Liina Raus, kes on ühtlasi oksjoni projektijuht. Rausi sõnul läksid kuraatori valitud teosed müüki ka paaril-kolmel esimesel noore kunsti oksjonil.

Järgmine enampakkumine on maikuus 2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles