Lapsevanemad sõdivad tervistkahjustava koolimaja vastu

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllar Loks ­muretseb lõhna ­pärast 
C-korpuses.
Üllar Loks ­muretseb lõhna ­pärast C-korpuses. Foto: ­Jassu Hertsmann

Tartu valla Lähte Ühisgümnaasiumi C-korpuses eksperimenteeritakse juba teist aastat koolilaste tervisega – tänavu kaasati inimeksperimenti ka algkoolilapsed, kelle vanemad tõstsid aga kooli juhtkonna vastu mässu.

Postimehel on terviseameti värske kiri Tartu vallavanemale, mis kajastab kooli siseõhu mõõtmise tulemusi – lenduvaid orgaanilisi ühendeid on kooli koridoris 0,3 milligrammi kuupmeetri kohta ja formaldehüüdi 0,06 milligrammi kuupmeetri kohta. WHO soovituslikuks piirnormiks on 0,05 milligrammi. Ja sellised tulemused saadi täisvõimsusel huugavate ventilatsiooniseadmetega ning ainult ühest punktist – tehnikaülikooli materjaliuuringute õppetooli juhataja Urve Kallavuse hinnangul ei saa selliseid mõõtmistulemusi pidada tõsiseltvõetavaks.

Terviseameti kirjas vallavanemale seisab mustvalgel, et formaldehüüd on tugev allergeen, see võib põhjustada allergilist nohu ja võimalikud on erinevad hingamisteede haigused. Osa inimesi on formaldehüüdi suhtes ülitundlikud ja rahvusvahelise vähiuuringute agentuuri klassifikatsiooni järgi on tegu inimesele tõenäoliselt kantserogeense ainega.

Aga räägime kõigest sellest laste keeles – parajasti kokandustundi lõpetavatest seitsmendikest kaks tüdrukut tunnistas eile, et nad kannatavad just selles majas peavalude käes. Esimeses klassis rääkis neli-viis last Postimehele peavaludest, mõni ka iiveldusest. Ka kurk muutub kuivaks ja kipitab, mõnel lapsel on koolipäeva lõpuks silmad punased. Sama jutt tuleb veelgi rohkematelt teise klassi lastelt, kel on võrdlusmaterjal eelmisest aastast, mil nad õppisid veel peamajas.

Lähte Ühisgümnaasiumi C-korpus valmis mullu kevadel, ehituse peatöövõtja oli Merko Tartu. Hoolimata juba mullu alanud õpetajate ja vanemate klassi õpilaste kurtmisest klassiruumides ja koridoris leviva haisu üle otsustati sellest sügisest kolida samasse majja ka algkool. Niisiis oli selles majas seni suuremate klasside õpilastel mõni tund, nüüd aga väikestel lastel terve päev. Samas on ka pikapäevarühm.

Juba aprillis saatis lapsevanem Janika Lill kirja terviseametile, milles küsis, miks pole siiani lastud välja selgitada lõhna põhjust ja kas sel on ka tervistkahjustavaid mõjusid. Ent lõppudelõpuks jõudis terviseamet mõõtma alles septembri teisel poolel, pärast Lille järjekordset meeldetuletuskirja. Selleks ajaks olid algklassid juba ammu majja kolitud ja koolgi alanud.

Suvel vahetas kool küll välja teise korruse õpetajate toa (sic!) ja alumise korruse koridori põrandakatte. Samuti ehitati ümber uue maja ventilatsioonisüsteem. Terviseamet esitas nüüd Tartu vallale ka nõudmise vabaneda hiljemalt algaval koolivaheajal ebameeldivast lõhnast C-korpuse teisel korrusel, sealhulgas klassiruumides. Ent sarnaselt suvisele ettevõtmisele on valla lahendus selgi korral poolik – põrandakate vahetatakse välja ja liim eemaldatakse vaid teise korruse koridorist, kus tegi mõõtmisi ka terviseamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles