Suur kummardus linnaosaseltsidele

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selle aasta valimisprogrammide linnajuhtimise alalõikude moesõna on kaasamine.

IRL lubab kaasata linna juhtimisse kodanikuühendusi ja asumiseltse. Sotsid räägivad kodanikke kaasavast eelarvest ja lubavad kaasata linnaosaseltside esindajad linnaosa puudutavate otsuste langetamisse. Keskerakond kaasab linnaelu aktiivsesse kujundamisse huvi- ja esindusorganite kaudu kõik ühiskondlikult aktiivsed tartlased.

Isamaaline Tartu Kodanik kaasab kodanikke aktiivselt aruteludesse ja lubab korraldada linnajagudes kord aastas kodanike arutelusid.

Reformierakond aga lubab aidata kaasa, et linnaosaseltsid muutuksid tugevamaks, demokraatlikumaks ning oleksid linnale abiks elanike kaasamisel.

Vabakund pühendab kaasamise teemale veerandi oma programmi mahust.

Vabakund ja Keskerakond ütlevad, et on vaja võimaldada rahvahääletust. «Siduv rahvaalgatus võimaldab linnaelanikel algatada uusi eelnõusid /…/ ja tühistada ebaõnnestunud otsuseid,» selgitab Vabakund. «Iga tartlane peab tundma, et tema arvamusega arvestatakse,» põhjendab Keskerakond.

Konservatiivne Rahvaerakond linnaosaseltsidest ja kaasamisest must valgel ei räägi, aga avatud linnajuhtimise on nad ära märkinud.

Konservatiivid lubavad võidelda korruptsiooni ja ringkäenduse vastu. Veel ütlevad nad, et linnaettevõtete nõukogudesse peavad kuuluma ka opositsiooni esindajad.

Reformierakond pöördub programmis aastaid jutuks olnud teema juurde, et linnavolikogus tuleb kasutusele võtta elektrooniline hääletussüsteem, mis annaks valijale ülevaate oma esindaja otsustest ja seisukohtadest. Praegu käib hääletamine käe tõstmisega.

Keskerakond on programmis kriitiline linnavolikogu viimase aja töökorralduse suhtes. Üks lubadus on ületada kriis linnavolikogu juhtimise poliitilises kultuuris. Teine lubadus on uuesti tihendada volikogu istungite sagedust. Masu ajal hakati volikogu istungeid pidama kord kuus, varem oli kaks korda kuus. Nüüd ütleb Keskerakond, et «linlaste tahte operatiivseks rakendamiseks linna juhtimisel on otstarbekas linnavolikogu istungite arvu taas oluliselt suurendada».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles