Õpilased hakkavad geene uurima

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst, geneetik ja visionäär Klaus Lindpaintner näitas Leedu koolinoortele mõeldud liikuvas geenilaboris, kuidas saab alkoholi abil soole- ehk kolibakteri DNAd eraldada. Lindpaintner on laborit vajalike vahenditega varustava firma asepresident. Teda jälgib üks Leedu bioklassi juhendajaist Rasa Sabaliauskaite.
Arst, geneetik ja visionäär Klaus Lindpaintner näitas Leedu koolinoortele mõeldud liikuvas geenilaboris, kuidas saab alkoholi abil soole- ehk kolibakteri DNAd eraldada. Lindpaintner on laborit vajalike vahenditega varustava firma asepresident. Teda jälgib üks Leedu bioklassi juhendajaist Rasa Sabaliauskaite. Foto: Kristjan Teedema

Peagi hakkab mööda Eestit sõitma ja koole külastama geenitehnoloogialabor. Reedel allkirjastasid Tartu ülikool ja maailma juhtiv teadusettevõte koostöölepingu, mille alusel annab viimane seadmed liikuva labori koostamiseks.

Koolikülastustel saavad õpilased moodsas laboris teha katseid stiilis «millised bakterid elavad minu sees». Lisaks peetakse loenguid ja räägitakse eluteaduste valdkonda kuuluvate teadusharude saavutustest.

Leedus sõidab selline nüüdisaegse tehnikaga geenilabor ehk bioklass koolist kooli juba kolmandat aastat.

Noored Leedu teadlased, kes reedel Tartus toimunud teaduspäeval tutvustasid oma ringirändavat bioklassi, rääkisid, et labori abil annavad nad iga nädal koolides neljatunniseid ainetunde.

Kaasaskantavas tipplaboris, mille aparatuur maksab üle 20 000 euro, saavad Leedu õpilased ise näiteks DNAd eraldada ja paljundada.

Teadusepisiku levitamine

Nii Leedu kui ka Tartu liikuvale geenilaborile annab seadmed ja kemikaalid teadusettevõte Thermo Fisher Scienti­fic. Labori töös hoidmine ja selle abil kooliõpilaste harimise korraldamine jääb Eestis Tartu ülikooli biomeditsiini ja biotehnoloogia doktorikooli ning geenivaramu hooleks.  

Eesti geenivaramu direktor Andres Metspalu rääkis, et ülikooli doktorandid käivad juba nüüdki koolides tunde andmas, ent liikuva labori abil saab õpilastele ka praktiliselt näidata, mida geenitehnoloogia tähendab. «See aparatuur on keeruline ja kallis ning tavalistes koolides seda ei ole,» ütles Metspalu.

Ta lisas, et seni on saanud Tartu koolide õpilased geenivaramus teadustehnikat uudistamas käia, nüüd tekib võimalus tutvustada praktilist geenitehnoloogiat ka väljaspool teaduslinna.

13 miljardi dollari suuruse aastatulu ja umbes 39 000 töötajaga Thermo Fisher Scientifici asepresident Klaus Lindpaint­ner rõhutas, et liikuv geenilabor ei ole kommertsprojekt. «Teadlasi, teadlasi, teadlasi – me vajame palju teadlasi,» rõhutas ta geenilabori peamist eesmärki.

Ta lisas, et oluline on noortele moodsa tehnika abil teadust tutvustada juba varases eas, sest siis on lootust, et nad sellest innustuvad ja tahavad teaduses karjääri teha.

Seda, milliste vahenditega tema enda teadlaskarjäär alguse sai, ei tahtnud Lindpaintner meenutada. «Siis saavad kõik teada, kui vana ma olen,» naeris ta.

Ka Andres Metspalu ütles, et ülikooli huvi uue laboriga seoses on eelkõige see, et kõrgkooli tuleks rohkem ja tublimaid noori. «Kui me tutvustame noortele kindlaid erialasid ja tekitame neis nende vastu huvi, tulevad nii mõnedki meile neid erialasid ka õppima.»

Koostöö leedulastega

Milline geenilabor täpselt Eesti noortele geeniteadust õpetama hakkab ja mida seal teha saab, pole veel teada.

Koostöölepingu allkirjastamise järel rääkisid firma esindajad, et nüüd tuleb eestlastel Leedu kolleegidega koostööd teha, et välja selgitada, millist laborit on Eestis kõige rohkem vaja. Esindajad arvasid, et jõuludeks peaks see selge olema ning juba uue aasta alguseks, pärast koolivaheaga, võiks labor komplekteeritud olla.  

Tartu ülikooli rektor Volli Kalm ütles, et labori projekti käivitamine on suurem töö kui lihtsalt tehnika Eestisse toomine.

«See tähendab kokkuleppeid, materjalide ettevalmistamist, inimeste väljaõpet,» loetles ta. «Kui kõik eeltööd uueks aastaks tehtud saavad, siis see on äärmiselt kiire,» ütles Kalm. Ent ta pidas seda siiski võimalikuks.  

Thermo Fisher Scientific

• Globaalne ettevõte, mis pakub tooteid farmakoloogia ja biotehnoloogia ettevõtetele, haiglatele ja kliinilistele laboritele, ülikoolidele, teaduskeskustele ja ka tööstustele.

• Tartu ülikooli Eesti geenivaramus tutvustas firma reedel uusi tehnoloogilisi tooteid.

• Teaduspäeval allkirjastasid ülikool ja ettevõte lepingu, mille alusel annab viimane vahendid mobiilse labori koostamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles