Maalikunstnik monteerib fotosid suure rõõmuga

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raeplatsil, endise nimega Suurturul kauplejate kohale lendab Pommituslennuk.
Tartu raeplatsil, endise nimega Suurturul kauplejate kohale lendab Pommituslennuk. Foto: Imat Suumann

Ühel fotol on Põhja-Korea riigipea koos kaaskonna ja Arnold Rüütliga, teisel vaatavad tänavasillutisel lamavat alasti meest labidatega töölised, mõnel pildil hõljub õhus inimene ja ülisuur kuu ripub Tartu kohal.

Sellised ja mitmed teised Tartu ülikooli multimeediatalituse tunnelgaleriis, mis asub Lossi 3 õppehoones, äsja välja pandud pildid ühendavad minevikku olevikuga. Mõni pilt tekitab naeru, mõni õõva.

Fotode autor on maalikunstnik Imat Suumann. Ta rääkis väljapaneku avamisel, et paljude näituse «Nägemist, Tartu!» piltide aluseks on vanad fotod, mis pärinevad feisbuklase Tauno Rahnu e-kogust.

«Ta on vanade Tartu piltide fanatt ja tal on neid tänavate kaupa. Tänu temale ma tunnen tsaariaja lõpu Tartut, ma olen uidanud mööda tollaseid tänavaid,» ütles Suumann.

Kunstnik on võtnud fotode monteerimisel ja mitut moodi töötlemisel abiks Photoshopi ja iPadi. «Ma ei ole fotograaf, lihtsalt see pakkus mulle suurt rõõmu,» lisas ta

Multimeediateenistuse juhataja Ove Maidla sõnul on Imat Suumanni pildid hoopis midagi muud kui tavalised digifotod. «Tema piltides on sügav mõte sees,» ütles Maidla. «On suur vahe, kes Pho­to­shopis töötab, kas fotograaf või maalikunstnik.»

Näituse «Nägemist, Tartu!» pealkirjal on vähemalt kaks tähendust. Ühes jäetakse Tartuga hüvasti, teises soovitakse Emajõelinnale ja selle elanikele nägemist märkamise mõttes.

Suumannil ei ole kavas oma sünnilinnast lahkuda. Nii et ta tahab suunata oma fotonäitusega nägema Tartut igapäevasest vaatamisest rohkem ja sügavamalt.

Tema enda vaimusilmas on selles linnas alles keskaegsed, tsaariaegsed, stalinistlikud ja tänapäevased hooned. Sedasama Tartu ajaloolisse sügavusse süüvimise teemat käsitles ta tänavu talvel oma maalide näitusel kultuuriklubis Promenaadiviis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles