Karlssoni-kunstnik käis sünnilinnas

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilon Wikland
Ilon Wikland Foto: Margus Ansu

Kas keegi teab, kus võis asuda Tartus 1930. aastate alguses kohvik, mida pidas kunstnik Ilon Wiklandi emapoolne vanaema Amalie Juse?


Eile külastas Astrid Lindgreni kirjutatud Karlssoni-, Pipi- ja teistegi raamatute illustreerimisega maailmakuulsaks saanud kunstnik oma sünnilinna pärast siit lahkumist 1933. aastal teist korda. Esimene kord oli üsna pea pärast Eesti vabanemist.



Ilon Wikland rääkis mänguasjamuuseumis kohvilaua taga, et mäletab lapsepõlvest Tartu mägesid ja väga külma ilmaga saanisõitu. Samuti on kunstnikul meeles, et vanaema valmistas maitsvat toitu ja pidas kesklinnas kohvikut, aga kus nimelt, ei ole teada.



Eesti seekordse külastamise peapõhjuseks oli kohtumine välisministriga. Nimelt hakkavad Eesti saatkonnad korraldama Ilon Wiklandi giclée-tehnikas teoste näitusi. Seni saatis tema kunsti laia ilma Rootsi riik. Muu hulgas on erinevaid pildikomplekte juba näinud Jerevani, Thbilisi, Kiievi ja mõne Hispaania linna elanikud.



Pärast mänguasjamuuseumi külastamist astus Ilon Wikland läbi E-kunstisalongist, kus on tema teoseid müügil ja kus detsembri alguses avatakse tema näitus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles