Suurvesi uputab Tähtvere vallamaja

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadveed uputavad Tähtvere vallamaja.
Kevadveed uputavad Tähtvere vallamaja. Foto: Urmas Tartes

Kevadise suurvee tõttu ei ole Tähtvere valla kodanikel aga ka külalistel asja kohaliku vallavalitsuse hoonesse. Ametnikud püüavad töö ära teha koolimajas ja kodus.



Läheduses asuvastelt põldudelt teed madalamate kohtade suunas otsivad kevadveed piirasid Ilmatsalus asuva vallavalitsuse hoone sisse esmaspäeva õhtul. «Vesi kerkis iga tunniga mitu sentimeetrit,» kirjeldas vallavanem Reik Kokk.



Peagi tungis vesi ka maja keldrisse ning kella kümne paiku õhtul palus kokk Eesti Energial maja elektrivooluga varustamine lõpetada, kuna liigvesi hakkas ohustama keldriruumis asuvat elektrikilpi.



Vett tuli aga juurde ning eile päeval täitis see maja keldri üleni. Ka esimese korruse ruumides lainetab 30-40 sentimeetrit sulavett.



Kui metsas on lumi päikese eest rohkem varjus ja sulab aeglasemalt, siis Ilmatsalu kandi põldudelt viisid esmaspäevane päike ja kümmekond soojakraadi pea kogu lumikatte, selgitas vallavanem ekstreemse olukorra põhjust.



Pilgeni vett täis on ka kohalikud paisjärved ning praegu hoitakse hinge kinni, et tammid ikka vastu peaksid.



Koka sõnul on kõigi tammide lüüsid viimseni pärani. Pidevalt jälgitakse, et kevadvetega saabuv risu ei jääks lüüside ette, vajadusel neid puhastatakse, sest muidu võib olukord muutuda veelgi tõsisemaks.



Kokk märkis, et vähemalt neli-viis päeva ei saa vallamajas tööd teha, ametnikud püüavad kodude ja koolimajas töötades kõik vajaliku siiski ära teha. «Telefonitsi oleme pidevalt kättesaadavad,» kinnitas vallavanem.



Keeruline on olukord praegu ka Märja asulas, kus osade majade keldritesse on tunginud vesi.



Uudise juures oleva foto Postimehele saatnud Eesti Maaülikooli professori Urmas Tartese kinnitusel ühtegi elumaja ega teisi hooneid Ilmatsalus uppumisohus pole. «Paisjärv on küll üsna täis, kuid Ilmatsalu jõe veetase tammist allpool Linnutee ääres on vaid veidi tavapärasest kõrgem, sest Emajõe suurvesi püsib esialgu mõõdukas. Ka kalatiikide olukord on tavapärane, enamik veel jää all.»



Vallamaja uputuse taust tuleneb asjaolust, et endise kalakasvatuse peahoonena asuvad maja keldris kalakasvatuse basseinid, kus on ühendus kalatiikide veesüsteemiga. Sealtkaudu pääseski vesi majja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles