Lumekuhjad jäävad esialgu kesklinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel eile õhtul oli Vallikraavi ja Küüni tänava ristmikul seisev lumehunnik kõrge nagu mägi. Seda, kas öösel ka sealt osa minema viiakse, linnavalitsuses eile ei teatud.
Veel eile õhtul oli Vallikraavi ja Küüni tänava ristmikul seisev lumehunnik kõrge nagu mägi. Seda, kas öösel ka sealt osa minema viiakse, linnavalitsuses eile ei teatud. Foto: Lauri Kulpsoo

Raekoja plats peaks ajalehe ilmumise ajaks lumehangedest puhas olema, sopaste vallide saatust mujal linnas pole veel otsustatud.


Eile päeval lubas linnavalitsuse linnamajanduse juhataja Rein Haak, et öösel hakatakse Raekoja platsilt möödakäijates pahameelt tekitanud inetut porist lasu minema vedama ja täna hommikuks peaks raeplats puhas olema.



See, et lumi reedel mööda raeplatsi laiali lükati, et see kevadise sooja ja laupäevaks lubatud vihma käes väiksemaks sulaks ja äravedu odavam oleks, tasus igal juhul ära, sõnas Haak.



Kokkuhoid äraveolt on peaaegu neljakordne. Reedel oli soodsaim pakkumine linnavalitsusele raeplatsi porisest lumeplögast puhastamiseks 80 000 krooni, sõnas Haak.



Kesklinn kuhjasid täis


Eile, kui laialilükatud lumekuhi oli neli päeva sulanud, nõustus AS Veolia Keskkonnateenused raeplatsi lumest vabastama vähem kui 20 000 krooni eest, ütles linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Madis Tammeorg. Vallide laialilükkamine ise maksis viis tuhat krooni, lisas Haak.



Peale Raekoja platsi on kesklinnas veel mitu hiigelsuurt lumehunnikut, mis poristena silma riivavad, näiteks Karu platsil, Vallikraavi tänava otsas Barclay pargi kõrval ja Vabaduse tänaval turuhoone vastas busside parkimiskohtade peal.



Haak sõnas, et kuna tänavu oli eelarves vähem raha, aga hangi tänavatel rohkem, viidi tavalisest vähem lund linnast välja, seda teisaldati hoopis haljasaladele või muudele lähedal olevatele vabadele platsidele.



Pensionäride Leida Reili ja Reet Sillasoo arvates, kes eile päeval raeplatsil juttu ajasid, ei oleks linnal vaja raha lume äraveoks kulutada. «Kole on porine lumi küll, aga raha kokkuhoiu mõttes las ta olla,» sõnas Reili.



«Niikuinii sulab kunagi ära, ilmad lähevad ju soojaks,» lisas Sillasoo.



Suured hunnikud peaksid paari nädalaga kaduma, kui püsib selline ilm nagu praegu ja külmaks ei lähe ega lund juurde saja, sõnas klimatoloog Ain Kallis.



Ta lisas, et muidugi sõltub see paljudest teguritest, näiteks õhutemperatuurist, vihmadest ja päikesest, aga juunikuuni kindlasti ükski lumehunnik vastu ei pea.



Sula toob raha sisse


Madis Tammeorg ütles eile päeval, et kui Aardlapalu prügilast Raekoja platsile lund teisaldama tuleval suurel laaduril öösel aega üle jääb, viiakse minema ka osa Vallikraavi tänava otsas olevast hunnikust. Seda, kas ka kuskilt mujalt koledaid valle ära veetakse, ei ole tema sõnul veel otsustatud.



Tammeorg märkis, et kõige kriitilisem on olukord Raekoja platsil ja mujal lastakse võimalusel lumel ise ära sulada. «Sula käib ja nagu näha, toob see sõna otseses mõttes raha sisse,» ütles Tammeorg naljaga pooleks.



«Lume sulamisel aitab loodus, aga loodus asfaldiauke kinni ei kasvata,» lisas Rein Haak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles