Ingvar Tšižikovi äri kisub kraavi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingvar Tsizikov
Ingvar Tsizikov Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Rahvaliit, kust ettevõtja Ingvar Tšižikov hiljuti välja arvati, pole ainus koht, kus tal asjad viltu veavad. Nüüd on suuresti Tšižikovile kuuluv puidufirma kopsakate võlgade pärast kohtus.

Tartu maakohus arutas reedel Väärispuu ja Spooni ASi avaldust 80-protsendiliselt Ingvar Tšižikovile kuuluva OÜ Vinnal pankroti väljakuulutamiseks.

Väärispuidust uksi, aknaid, treppe ja mööblit valmistav Vinnal võlgneb Väärispuu ja Spooni ASile väärispuidu, enamasti tamme ja saare eest ligi 450 000 krooni.

«See kohtuasi on pahatahtlik püüe meilt raha kätte saada,» kommenteeris Vinnali suuromanik Ingvar Tšižikov kohtuasja. «Oleme palju võlgu ära maksnud, palju ajatanud ja paljudes kokku leppinud. Aga vaat üks firma ei tahtnud kokku leppida.»

Võlgu on teisigi

Miks Väärispuu ja Spooni AS siis ei taha Vinnaliga kokku leppida?

«Tšižikov on meile palju vassinud, ka nüüd ei räägi ta õigust,» ägestus Väärispuu ja Spooni ASi juhataja Sulev Savva äripartnerist rääkides. «Töötasime Vinnaliga aastaid kui partnerid. Võlgu tekkis firmal ka varem, aga saime alati kokkuleppele. Tulime neile korduvalt vastu.»

Vinnali majandusraskused tekkisid paar aastat tagasi, 2009. aasta alguses oli firma Väärispuu ja Spoonile võlgu 600 654 krooni.

Eelmise aasta alguses koostas Tšižikov ise võla tagasimakse graafiku, millele ta veebruaris ka alla kirjutas.

Graafik aga ei toiminud ning Väärispuu ja Spooni AS andis mullu mais võla inkassofirma õiendada. Mõni kuu hiljem tegi firma Vinnali kohta kohtusse pankrotiavalduse.

«Võtsime eelmisel aastal mõlemad asjad siiski tagasi, maksime sellepärast inkassofirmale paarkümmend tuhat krooni leppetrahvi,» rääkis Savva. «Tšižikov väitis, et Vinnal saab uue omaniku, kes maksab meile võla tagasi hiljemalt oktoobriks.»

Nii aga ei läinud: eelmise aasta lõpuks maksis Vinnal puidumüüjale tagasi vaid ligi 150 000 krooni.

Selle aasta veebruaris pöördus Väärispuu ja Spooni AS jälle inkassofirmasse, sest selgus, et uus omanik polegi omanik ehk talle kuulub vaid 20 protsenti Vinnalist.

Väärispuu ja Spooni AS pole ainus, kellele Vinnal on võlgu.

Krediidiinfo andmetel oli Vinnal reedel, 26. märtsil maksu- ja tolliametile koos intressidega võlgu 1 204 700 krooni, sealhulgas oli ettevõttel ajatatud maksuvõlg 832 945 krooni.

Lisaks on ettevõttel 200 001 ja miljoni krooni vahele jääv maksehäire panga ning neli väiksemat ehk 10 001 - 50 000- ja 50 001 - 200 000-kroonist maksehäiret liisingufirmale ning kahele inkassofirmale.

Võlausaldaja ei tagane

Kas Vinnal suudab võlgadest välja rabeleda?

«Loomulikult,» kinnitas Tšižikov. «Majanduslikult raskel ajal ei käi võla maksmine nii kiiresti.»

Võlad tekkisid tema sõnul eelmise tegevjuhi tegevusetuse tagajärjel. «Eks see olnud minu viga kah,» tunnistas Tšižikov. «Ma ei kontrollinud, kuidas tegevjuht ettevõtet juhtis.»

Tartu maakohtus reedel Vinnali pankrotiotsust ei langetatud. Järgmine kohtuistung on 21. aprillil.

«Kohtunik soovib pankrotiavalduse tagasilükkamiseks saada rohkem tõendusmaterjali selle kohta, et Vinnal on maksujõuline,» selgitas Tšižikov.

«Seekord me ei tagane, läheme lõpuni ja algatame Vinnali pankroti,» kinnitas aga Savva.

Tšižikov rajas Vinnali 1992. aastal. Mõni aasta tagasi kolis firma Vara valla Välgi külast Tartusse Raadile ehitatud tootmishoonesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles