Kunstnik võidab halva enesetunde maalimisega

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imat Suumann (45) rääkis eile E-kunstisalongis äsja üles seatud näituse «Kuu tõuseb idast» piltide ees, et maalis need põhiliselt tänavu.
Imat Suumann (45) rääkis eile E-kunstisalongis äsja üles seatud näituse «Kuu tõuseb idast» piltide ees, et maalis need põhiliselt tänavu. Foto: Andres Ehrenpreis

Tartu raeplatsilt vanasse pangamajja siseneja leiab end umbes samasuguses kevadises sumus, nagu seda pakub praegu loodus. Kümnelt Imat Suumanni maalilt paistab aga midagi enamatki.


Peaaegu kõik tööd, mida alates tänasest saab E-kunstisalongis kurakätt välja pandud näitusel «Kuu tõuseb idast» vaadata, on valminud Suumanni maakodus Ahjal tänavu. Üks maal on saanud alguse aasta tagasi Vahemere ääres ja jõudis nüüd ateljees lõpule.



Enamik maalidest annab edasi varakevadise Ahja kandi osaliselt sulanud lumega vaateid, mida looritab õrnalt külm niiske õhk. Mõnel pildil on kujutatud öine linn. On see Tartu? «Ikka Tartu,» ütles kunstnik. «Tartu on ainus linn, kus julgeb öösel ringi käia.»



Kunstniku muljed

Kunstiajaloolase Kadri Asmeri sõnul ei ole Suumanni maalid poeetilised looduspildid, need ei ülista kodumaa ilu, neist ei tasu otsida jutustust ega sügavamat sõnumit. Need on eelkõige kunstniku muljed, mis on tekkinud ümbritsevat jälgides.



«Kujutatud motiivid on tuletatud konkreetsetest kohtadest, kuid ateljees maalima hakates keskendub kunstnik eelkõige hetkelise õhustiku tabamisele ning oma tundmustele,» märkis Asmer. «Kogu väljapanekut iseloomustab rahu, tasakaal ning teatav melanhoolsuse ja mõtlikkuse noot, mis on omane ka Imat Suumannile.»



Kunstnik tunnustas kuns­­tiajaloolase tõetabamise oskust. «Kui ma ei maali, siis tuleb depressioon, melanhoolsus ja tõsidus,» lisas Suumann. «Kui ma maalin, on depressioon nagu käega pühitud. Ei ole üldse tähtis, kas on hea või halb pilt, peaasi, et maalin.»



E-kunstisalongi omaniku Tiia Karelsoni pakkumine maalida näituse jagu pilte langes kunstniku peale nagu päikesepaiste. «Ma enne seda vahepeal ei maalinud üldse – ei olnud sihti,» ütles kunstnik. «Kui tärmin oli teada, oli vähemalt deprekas kohe läinud.»



Pakk Portugali


Eile oli Suumannil põhjust käia ka postkontoris. Nimelt pani ta Portugali poole teele suure paki oma maalidega, millest saab aprillis väljapanek Eesti saatkonnas. «Kui mul seal läheb näitus kehvasti, siis ma olen riigireetur,» ütles Suumann.



Kapol ei maksa tõmblema hakata. Senised Imat Suumanni näitused välismaal – Soome saatkonnas ja Turu linna ühes galeriis – on võetud vastu igati kenasti.



Imat Suumann


• Alates tänasest saab


E-kunstisalongis vaadata Imat Suumanni näitust «Kuu tõuseb idast».



• Maalikunstnik Imat Suumann on sündinud 27. juulil 1964 Tartus.



• Lõpetas 1995 Tartu Ülikooli maaliosakonna.



• Näitustel esineb aastast 1989, Eesti Kunstnike Liidu liige 1995, Kursi Koolkonnas aastast 1996.



• Aastal 2005 sai Tartu kunstielus tähtsaima, Ado Vabbe preemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles