Päevatoimetaja:
Richard Särk

Moemaailma tulevik vuhib õmmelda

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Liisa Lahtmets passitab oma modellile Grete Hanssonile selga erksate lukkudega väikest musta kleiti, tagaplaanil ajab kilepintsakut selga Otto Antson.
Liisa Lahtmets passitab oma modellile Grete Hanssonile selga erksate lukkudega väikest musta kleiti, tagaplaanil ajab kilepintsakut selga Otto Antson. Foto: Sille Annuk

Üle terve Tartumaa surisevad vahetpidamata õmblusmasinad ja tehakse viimaseid jõupingutusi, et luua moešedöövrid, mis laupäeval publiku


jalust rabaks ja võib-olla mõne auhinnagi koju tooks.



Eesmärgiks on muidugi laupäevaõhtune õpilaste moevõistlus Moeke, mis sel aastal toimub kolmeteistkümnendat korda ja kannab pealkirja «Nägin unes...».



Kuraditosin on mitmes mõttes tähenduslik. Algse loiu registreerimise järgi kartsid korraldajad, et üritust ei tulegi, kuid nüüdseks on selge, et osalejaid on rekordarv – üles astub 250 noort 45 rõivakollektsiooniga.



Esimest korda on üritus ka kõigile vaadata: see peetakse Tasku keskuse aatriumis ning noortemoele võivad piletirahata silma peale visata kõik soovijad.



Enne, kui uhkes riides lavale astuda, tuleb aga loomulikult kostüümid valmis saada. Mart Reiniku gümnaasiumi kõrgeimal korrusel algasid õmblustööd alles sellel nädalal ning seda valusal põhjusel – korvpalliõnnetus sundis kollektsiooni autori Liisa Lahtmetsa kipsi.



Kirgas kollektsioon


Eile lõuna ajal hindas Lahtmets, et teha on veel umbes veerand tööst, kuid arvas, et järgmisel päeval peaks kõik kenasti tehtud saama ja lavaliikumise proove võib teha juba õigetes riietes.



Tema kollektsiooni nimi on «Nägin unes musti jalgu». Kuus modelli ei tee siiski jalgu poriseks, vaid kõigi komplektide alumine osa on musta värvi. Ülemises osas ei ole Lahtmets kirkusega aga kokku hoidnud, seal on nii erksinist kui roosat. On ka üks läbipaistvast kilest meestejakk, mis mõeldudki paljal ihul kandmiseks.



Silvia-Sigrid Sillaotsa kunstigümnaasiumist võib nimetada Moekese veteraniks, tulev võistlus on tal juba neljas. Eelmisel aastal pälvis Sillaotsa kollektsioon fantaasiarikkuse eest eriauhinna.



Sellel aastal on tema rõivaid ühendavaks lüliks maleruudustik, lisada tuleb veel hammasrattad. Sillaotsa sõnul ei tahtnud ta teha niivõrd unenäolist kollektsiooni, kui sellist, mis näitaks, mis sai pärast ärkamist. Idee selleks tuli juba peale eelmist võistlust. Nüüd on kõik peaaegu valmis, kolm nädalat kestnud nokitsemine on lõpusirgele jõudmas.



Mõnel pool nähakse aga kurja vaeva, et rõivakollektsioon üldse valmis saaks. Treffnerist Heli Aometsal näiteks on tekkinud materjalipuudus. Tema rõivad võiks liigitada taaskasutuse alla, sest valmistatud on need suures osas vanadest kantud sukkpükstest ja sokkidest.



«Mul tuli idee tegelikult juba kaks aastat tagasi, siis hakkasin koguma,» rääkis Aomets, kellel enamikus on kasutada vaid enda sukad, mõned paarid on ka sõpradelt saadud.



Sukkadega on aga see probleem, et väga värvilisi neid ju ei ole, ja nii kardab noor disainer, et punast materjali võib puudu jääda.



Esimest korda osales Aomets Moekesel 2008, eelmine aasta jäi ajapuuduse tõttu vahele.



Ka ei ole ta jõudnud veel pükse-kleite modellidele selga passitada, kuid kuna rõivad on venivast materjalist, siis ei ole karta, et need võiksid kusagilt kitsaks jääda.



«Päris valmis saabki siis, kui võistlus algab,» ütles Aomets ning näitas jakki, mille ta enne lavale astumist modellile selga õmbleb.



Sel ajal, kui konkursil osalejad viimaseid pingutusi teevad, on ka korraldajatel käed-jalad tööd täis. Kuna üritus on suurem kui varem ja esimest korda avatud ruumis, siis on  projektijuht Janeli Virnasel telefon küsijate kõnedest kogu aeg punane.



Ka väljastpoolt Tartut


Sõu toimub Tasku esimesel korrusel, sest korraldajad tahavad võimalikult paljudele inimestele pakkuda võimalust noortemoest osa saada, Ateena keskus jääb selleks veidi pisikeseks.



Esimest korda lubati Moekesel osaleda noortel väljastpoolt Tartut ning mitmed haarasid võimalusest ka kinni. Tallinnast on tulemas koguni 2-3 kollektsiooni, esindatud on ka Põltsamaa, Viljandi ja Jõgeva.



«Tundub, et noortel on vajadus oma loome näitamise järele,» arvas Virnas. Tema sõnul on samalaadseid üritusi küll, kuid üldjuhul on need maakondlikud, üle-eestilised võistlused on aga kogenumatele.



Lisaks Moekese finaalüritusele on Taskus kahel päeval  moepäevad. Seal on jõud ühendanud mitme organisatsiooni inimesed, kes õpetavad meikimist, soengute tegemist jms.



Moeke 2010: «Nägin unes...»


• Finaalüritus laupäeval, 27. märtsil kell 17 Tasku keskuses.



• Näidatakse 47 kollektsiooni, lavale astub 275 noort.



Moekese moepäevad


• 25. ja 26. märtsil kell 17–19 Tasku keskuses



• Osaleda saab redisaini, ehete, soengu- ja meigitöötoas, jäädvustada end fotonurgas.



Lisateave aadressilt www.annenk.tartu.ee.

Tagasi üles