Uus keskus aitab lapsed järje peale

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Tähe ja Kuu ristis endises Linda poes käib täna veel kibe töö: viimast lihvi saavad Tartu ja Tartumaa lapsi nõustava ning koolitöös järele aitava keskuse uued ruumid.


«Oleme uute ruumide üle väga õnnelikud,» rõõmustas homme kell 15–17 kõigile huvilistele uudistamiseks uksed avava Hariduse Tugiteenuste Keskuse juhataja Ana Kontor. «Meil oli ikka väga suur ruumikitsikus.»



Selle aasta algusest töötav keskus ning selle eelkäija, 1998. aastast tegutsenud nõustamis- ja õpiabikeskus tegutses seni Kroonuaia koolis. Kõige kitsam oli seal nõustamisruumidega.



Väikestest suurteni

Tähe tänavale tehtud keskuses on tööruumi 300 ruutmeetrit. Lõviosa sellest võtavad enda alla kaheksa nõustamisruumi ja saal koolitusteks.



Keskuses töötavad psühholoogid, eripedagoogid, logopeed, karjäärinõustaja ja sotsiaaltöötaja. Õpiabirühmade tunnid on ka edaspidi Kroonuaia koolis, kus selleks on viis korralikku klassi.



«Meie eesmärk on, et laps saaks tavakoolis jätkata,» rõhutas Kontor. Näitena tõi ta kolmanda klassi õpilase, kelle õigekirja hinne oli kahe ja kolme vahel.



Keskuse töötajad õpetasid teda poolteist kuud, nüüd on lapse õigekiri aus neli.


Keskusse oodatakse lapsi alates kolmandast eluaastast. «Kui lapsel kõne ei taha kuidagi tulla, siis on vaja abi otsida,» selgitas Kontor. Vanuse ülempiir on 26 aastat ehk abi saavad ka kutsekoolis või täiskasvanute gümnaasiumis kimpu jäänud noored.



Keskuse senise kogemuse järgi on pooled neilt abi otsinud lastest ja noortest hädas õppimisega ja teine pool hädas käitumisega. «Käitumisraskuste taga on ebaedu,» märkis Kontor. «Sellist last on vaja motiveerida õppima.»



Palju abivajajaid


Tähe 56 esimese korruse ruumid ehitati keskusele projekti «Tartumaal avalike hariduse tugiteenuste arendamine – TAHTA» raames, selgitas TAHTA projektijuht, Tartu linnavalitsuse haridusosakonna peaspetsialist õppesuundade alal Eneken Juurmann.



Keskuse ruumide ehitamiseks, töö käivitamiseks ning koolitusteks kulub veidi enam kui 3,6 miljonit krooni, millest 3,1 miljonit krooni sai Tartu linnavalitsus Norra-EMP regionaalarengu toetusskeemist.



Uus keskus pakub abi nii Tartu kui ka Tartumaa õpilastele. Mullu tegelesid nõustamis- ja õpiabikeskuse töötajad ligi 1500 lapse ja noorega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles