Rõngu kaalub kooli­maja rendilepingu lõpetamist

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngu tüliõun - koolimaja, mis pidi lepingu järgi valmima 2009. aasta 31. detsembriks.
Rõngu tüliõun - koolimaja, mis pidi lepingu järgi valmima 2009. aasta 31. detsembriks. Foto: Sille Annuk

Rõngu vallavolikogu otsustab 25. märtsil, kas teha kohalikule puidufirmale KR Priit, kes jäi jänni Rõngu koolimaja juurdeehituse ja remondiga, ettepanek kooli rendi- ja hoonestusõiguse lepingu lõpetamiseks.


Rõngu vallavanem Uno Parm sedastas, et praegusest ummikseisust väljumiseks on tarvis põhimõttelist otsust, sest ligi 240 Rõngu valla last on juba peaaegu seitse kuud pidanud tegema koolitööd mööda alevikku laiali paiknevates ajutistes klassiruumides.



Koolimaja ehitus on seisnud juba umbes kolm kuud, sest pärast eelarvekorra rikkumist tõmbas rahandusministeerium Rõngu aastaeelarvest maha üle nelja miljoni krooni tulumaksu ja tasandusfondi makseid, muutes kooli remondiprojekti pankade silmis ebausaldusväärseks.



Ehituse lõpp ähmane


Vallaga sõlmitud lepingu kohaselt pidanuks KR Priit töö lõpetama 2009. aasta lõpuks ning lapsed pärast talvevaheaega vast vuntsitud klassitubadesse pääsema. Uno Parm tunnistas, et praegu on riskantne ennustada isegi seda, kas 1. septembriks on lapsed koolimajas tagasi või mitte.



«Aga see võimalus on olemas, selle nimel pingutatakse,» lausus Parm.



Parm nentis, et kui Rõngu volikogu 25. märtsil KR Priiduga lepingusuhte poolte kokkuleppel katkestada otsustab, ootab ees põhjalik kalkulatsioon, kui suure summa peab Rõngu vald koolis ära tehtud tööde eest KR Priidule maksma.



Kindlasti ületab summa Parmu kinnitusel kümme miljonit krooni.



«Kui hoonestusõiguse leping ja üürileping lähevad lõpetamisele, tuleb loomulikult välja arvestada kõik ehituskulud ja ka selgeks saada, kui palju tuleb veel kulutada, et ehitus lõpule viia,» selgitas Parm. «Ehituse lõpetamiseks tuleks korraldada uus hange, aga see saab olla ainult puhas ehitusleping, mitte hoonestusõiguse leping.»



KR Priidu omanik Peeter Kroonberg teatas Tartu Postimehele, et firma on esitanud Rõngu vallavalitsusele notariaalselt kinnitatud lepingust taganemise avalduse ning ootab vallavalitsust läbirääkimisi pidama.



Kohtuasi võib lõppeda


Eelmise Rõngu vallavanema Aivar Kuuskvere ajal vaidlustas vald rahandusministeeriumi kärpemääruse Tallinna halduskohtus. 22. veebruarile kavandatud istung lükkus esmalt 18. märtsile, kuid jäi siis ära kohtuniku haigestumise tõttu.



Uno Parm ei välistanud võimalust, et Rõngu vald otsustab riigiga piikide ristamise asemel koostöö kasuks ning võtab kohtukaebuse tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles